Pudink z černé rýže
Reportérka Andrea Kratochvílová byla na ostrově Bali, kde nejen ochutnávala. Recepty si odvezla domů a prakticky ihned po návratu několik dobrot uvařila a rozdělila se o ně. Pudink z černé rýže mě zaujal především proto, že jde o sladké jídlo. Základní surovinu - černou rýži - koupíte v obchodech s asijským jídlem nebo zkuste zdravé potraviny.
Potřebujeme černou rýži, kterou musíme důkladně propláchnout, protože pouští hodně škrobu. Dokud z ní teče fialová voda, tak dále proplachujeme. Smícháme s bílou rýží, nejlépe jasmínovou a společně uvaříme podle známého návodu: na jeden díl, rýže dva díly vody.
Černá rýže potřebuje nejméně 30, ale spíše až 45 minut. Lehce osolíme. Na závěr smícháme s kokosovým mlékem a dosladíme cukrem nebo medem.
Tak vypadá základní rýžový pudink, ale jak Andrea dodává, dá se vylepšit. „Balijci to sice nedělají, ale do pudinku můžete přidat tropické ovoce, například banán nebo mango.“
Pudink má naprosto černou barvu. Nevypadá vábně, ale jakmile ho jednou ochutnáte, už vám bude nějaká barva úplně jedno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.