Pudink z černé rýže
Reportérka Andrea Kratochvílová byla na ostrově Bali, kde nejen ochutnávala. Recepty si odvezla domů a prakticky ihned po návratu několik dobrot uvařila a rozdělila se o ně. Pudink z černé rýže mě zaujal především proto, že jde o sladké jídlo. Základní surovinu - černou rýži - koupíte v obchodech s asijským jídlem nebo zkuste zdravé potraviny.
Potřebujeme černou rýži, kterou musíme důkladně propláchnout, protože pouští hodně škrobu. Dokud z ní teče fialová voda, tak dále proplachujeme. Smícháme s bílou rýží, nejlépe jasmínovou a společně uvaříme podle známého návodu: na jeden díl, rýže dva díly vody.
Černá rýže potřebuje nejméně 30, ale spíše až 45 minut. Lehce osolíme. Na závěr smícháme s kokosovým mlékem a dosladíme cukrem nebo medem.
Tak vypadá základní rýžový pudink, ale jak Andrea dodává, dá se vylepšit. „Balijci to sice nedělají, ale do pudinku můžete přidat tropické ovoce, například banán nebo mango.“
Pudink má naprosto černou barvu. Nevypadá vábně, ale jakmile ho jednou ochutnáte, už vám bude nějaká barva úplně jedno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka