Rychlé nudle s jarní zeleninou
Aby bylo rychle uvařeno, k tomu nám doma obvykle slouží špagety. Existují také trochu jiné dlouhé nudle, používají se v čínské kuchyni, ale dají se u nás běžně sehnat – rozdíl oproti špagetám je v tom, že nejsou rovné, jsou jako po trvalé, pěkně zvlněné – a jak za chvíli uslyšíme, tahle jejich vlastnost je důležitá.
Nejdříve si ale na pánvi orestujeme na oleji zeleninu a slaninu, tou začneme. Deset deka nakrájíme na kousky a necháme vyškvařit tuk. Pak si přichystáme zeleninu, která patří k jaru – pórek, ředkvičky, jarní cibulky, brokolici a třeba i chřest!
Všechno nakrájíme na plátky a osmažíme. Po několika minutách, kdy zelenina změkne. Pokud opravdu spěcháme, ušetříme si krájení použitím sáčku mražené zeleniny, čas je někdy opravdu k nezaplacení.
Zatímco se zelenina restuje, připravíme si mezitím čínské nudle – většinou je stačí jen zalít horkou vodou a po chvíli slít. Pak je přidáme k zelenině na pánvi, dochutíme kvalitní sójovou omáčkou a můžeme podávat.
Vlnité nudle se dokonce dají snadno nabírat hůlkami, takže si k tomuto jídlu ani nemusíme brát příbor – zelenina se ve zvlněných nudlích zachytí mnohem lépe než ve zmiňovaných špagetách.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.