Rychlá zmrzlina

V horkých letních dnech, jaké teď prožíváme, je asi nejrychlejším ochlazením zmrzlina. Koupíme, sníme, je nám lépe.

Nebo můžeme vzít pár věcí, co máme doma a vyrobit si zmrzlinu vlastní, a dokonce na ni ani nemusíme příliš dlouho čekat. Jak to? Normálně se domácí zmrzlina vyrábí z čerstvého ovoce, smetany, cukru a dalších věcí, a pak se nechává zmrznout, což docela trvá.

Ingredience
  • 500 g zmraženého ovoce
  • 150 ml smetany (zakysané, ke šlehání, jogurtu, tvarohového dezertu)
  • 2-3 lžíce cukru (medu)
  • mléko na zředění

Navíc aby z vody obsažené v ovoci nevznikly ve zmrzlině kousky ledu, měla by se každou chvíli vytáhnout z mrazáku a promíchat, a to už je docela pracné.

Takže pokud nemáte doma nějaký ten přístroj na výrobu zmrzliny, který tuto práci udělá za vás nebo mísu s dvojitým dnem, která se dává namrazit den předem, aby se v ní druhý den zmrzlina umíchala, nezoufejte.

Existuje i rychlejší způsob – jediný rozdíl je v tom, že nepoužijeme ovoce čerstvé, ale přebytky, které máme třeba ještě z loňska v mrazáku, a těch my tedy pokaždé máme opravdu hodně – třeba borůvek, ostružin nebo třešní. Zbavíme se některých z nich!

Budeme potřebovat půl kila ovoce, a k tomu část, která obsahuje mléko. Může to být kelímek smetany, zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohový dezert, co máte nejraději. Poslední je cukr, ale i tady se dá improvizovat – dvě lžíce medu, třtinového cukru nebo obyčejného krystalu.

Vše společně rozsekáme ve výkonném mixéru. Směs má konzistenci zmrzliny, pokud je moc hustá, zředíme ji kapkou mléka, ale to je všechno!! S úlevou od horka podáváme okamžitě.

autor: dak

Související