Pomerančová smetanová zmrzlina

Je vám horko? A máte doma hodně dobrou smetanu a v misce jeden poslední pomeranč? Pak si během několika minut můžete vyrobit velmi jednoduchou zmrzlinu.

Ingredience
  • 3 -5 lžic cukru
  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 500 ml smetany (33- 40 % tuku)

Nejprve si vymačkáme jeden celý pomeranč a šťávu si připravíme vedle sporáku. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr – 3 velké lžíce, ale můžeme i víc. Proč nevadí, když máme pocit, že zmrzlinu přesladíme, vysvětluje šéf národního týmu kuchařů Jan Horký: „Když si budete doma dělat něco, co budete dávat mrazit, tak to musíte hrozně přechutit. Ono to chutná jinak ve stádiu, kdy je to vlažné nebo teplé, a když to potom dáte zmrznout, tak je to bez chuti.“

Hodně cukru nám tedy zkaramelizuje, a v tu chvíli do pánve vlijeme pomerančovou šťávu. Proč nestačí zmrzlinu normálně osladit? Karamel se rovnoměrněji rozprostře a osladí zmrzlinu všude. Jak dodává Jan Horký, je měkký, a to je důležité: „Ten karamel dělám proto, že to zkaramelizuje a vytvoří to táhlou hmotu, která zamezí tomu, že ta zmrzlina zmrzne na kost.“

Důkladně rozmícháme karamel se smetanou. Měla by to být vysokoprocentní smetana, hodně tučná. Promícháme a zamrazíme, klidně v nějaké obyčejné míse, budeme ji totiž jednou za patnáct, dvacet minut vytahovat a promíchávat. „Je důležité to ze začátku míchat, protože když to tam nechám netknuté, tak ta zmrzlina zmrzne tak, že už ji nerozdloubu,“ směje se Jan Horký své dobré radě.

Takto promícháme asi třikrát, a po dvou až třech hodinách je zmrzlina připravená k podávání. Vynikající je s kouskem hořké čokolády nebo s čokoládovou sušenkou.

autor: dak

Související

  • Jáhly s jahodovou omáčkou

    Období zrání jahod je to nejlepší na celém roce, nic ho nepřekoná! Jahody se ale musí nutně zpracovat co nejrychleji, protože příliš nevydrží.

  • Rychlá bezová šťáva

    Bezová šťáva je jednou z nejoblíbenějších v mnoha domácnostech. Protože mi ale žádný rok nevyjde v pravý čas si šťávu vyrobit, skončíme u kupovaných nebo darovaných lahví.