Rybí polévka po maďarsku

Ve Francii mají bouillabaise, v Irsku chowder, v Maďarsku halászlé – a všechno to jsou rybí polévky. Každá ale chutná jinak a jinak se připravuje. Zatímco ve Francii a Irsku pochopitelně z mořských ryb, všelijaké maďarské varianty využívají ryby sladkovodní. Jestli máte doma rybáře a už nevíte, co s úlovky, zkuste využít několik různých druhů ryb najednou.

Na rybí polévku maďarského typu, které se u Dunaje říká fišpaprikáš, využijete dobré ryby, jako je štika, candát, okoun nebo kapr, i ty méně kvalitní, třeba cejn, jelec nebo tloušť.

Zuzana Pěchotová ze spolku život 99 polévku dobře zná a radí, jak na ni.

1,5 kg ryb
nové koření
celý pepř
bokový list
cibule
mrkev
petržel
celer
mletá paprika
sůl
podle chuti: pálivá paprika
slanina

„Uvaříte si ve vodě zbytky ryb, třeba hlavy nebo hřbety, kde je ještě trochu masa. Vyndáte ryby a polévku přecedíte,“ pouští se do popisu Zuzana Pěchotová. Rybí vývar by se měl táhnout hodinu až dvě a do vody bychom měli přidat sůl, nové koření, celý pepř a bobkový list. Kdo chce přidat mlíčí nebo jikry, stačí je vhodit až v polovině vaření a zmíněné kvalitní ryby až čtvrt hodinky před dovařením, aby se nerozpadly. Mezitím si nachystáme spoustu zeleniny a nesmí chybět mletá červená paprika.

„Zvlášť si orestujete zeleninu – cibulku, celer, mrkev, petržel, hodně té cibule dáte. Všechno uvaříte doměkka, rozmixujete, červenou papriku do toho dáte. Vložíte do toho kousky obraného rybího masa a je z toho báječná gulášová rybí polévka, úplně světová,“ olizuje se Zuzana Pěchotová.

Zeleninu můžeme začít restovat i na slanině, kdo ji má rád. Orestovanou zeleninu posypeme paprikou, krátce osmahneme, aby nezhořkla, a zalijeme vývarem. Rozmixujeme a nakonec přidáme obrané chutné rybí maso. Pozor, už nevaříme, ani nemícháme, aby se maso nerozpadlo. Na talíři by měl každý mít pár kousků masa. Polévku můžeme dochutit pálivou paprikou a sekanou petrželkou.

autor: dak