Ryba v soli

Pečení ryb v solné krustě má kořeny ve Španělsku a tam jsem také poprvé ochutnala v soli pečenou pražmu.

Na pečení v soli se dají použít i jiné druhy ryb, například okoun, mořský vlk či makrela, ta má ale více kostí. Technika pečení v soli přináší skvělé výsledky.

2 kg ryb

3 kg soli

trocha vody

zelenina k podávání

Trik je v tom nakoupit si do zásoby několik balíků soli a před pečením očištěné ryby je smíchat s trochou vody, prozradil mi nakladatel a autor textů o španělské kultuře Václav Rákos.

„Udělá se takové blátíčko, a do toho se se ta ryba zahrabe. Suchá sůl by totiž nedržela. Kdežto takhle to drží, a ryba se tím oplácá. Vznikne taková pícka, pec, v níž je ryba celá obalená,“ říká.

Výsledkem je, že ryba je dokonale šťavnatá a zároveň propečená. Solná pec se může vytvořit nejen smícháním s mořské soli s vodou, ale také vyšleháním tří bílků, do nichž sůl postupně přidáváme. Pícka ze soli kumuluje teplo a perfektně je rozvádí, rybí maso se ale nepřesolí.

„Protože ta ryba, když je hotová, tak se stáhne z kůže. Je neslaná, ale každý si ji může podle potřeby dosolit."

Ryba v soli

Na upečení v troubě rozpálené na dvě stě dvacet stupňů nepotřebujeme ani mnoho času. „Ryba této velikosti asi půl hodiny, menší ryby jsou hotové za dvacet minut. Pozná se to podle oka – až je oko uvařené, ztuhlé jako vaječný bílek, tak je ryba hotová. Může se podávat s bramborem, s hranolky, ale my to máme nejraději s trochou zeleniny,“ popisuje dál Václav Rákos.

V soli se dá péct i kuřecí maso, ale jde to i s kachními prsy nebo celými bramborami.

autor: dak