Retro smaženky
Mléčný bar, automat, nádražní bufet, všude tam se léta letoucí prodávaly oblíbené smaženky.
Určitě si hned vybavíte krajíc chleba a na něm vaječnou omeletu se zeleninovou oblohou. I mně mnohokrát smaženka zachránila před hladem z vynechaného oběda nebo večeře.
- 5 vajec
- 5 lžiček strouhanky/30 g strouhaného sýra
- 1 lžíce smetany
- sůl, pepř
- chléb
- hořčice
- Obloha:
- okurka
- cibule
- rajče
- paprika
A když jsem zjistila, že jídla z vajec patří u nás doma k nejoblíbenějším, rozhodla jsem se k tomuto retro receptu zkusmo vrátit.
Vajíčka si rozšleháme v misce a k nim přidáme trošku strouhanky, na jedno vajíčko malou lžičku. Kdo o strouhanku nestojí, může ji nahradit strouhaným sýrem, stačí jen malé množství, které vajíčka zahustí.
A ta chuť! Směs osolíme a opepříme a přidáme do ní lžíci smetany. Na pánvi usmažíme tenkou omeletu, kterou přehneme v půlce a položíme na krajíc chleba.
Ovšem pozor! Tu správnou chuť mu dodá hořčice, kterou velmi lehce na krajíc nejdříve mázneme. Bez hořčice to prostě není ono. Ani bez zeleninových ozdob – cibule na kolečka, rajče také, naložená červená paprika a kyselá okurka nakonec. Ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme se přenést do dětství.
Související
-
Horácká polévka
Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?
-
Těstovinový salát
Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka