Horácká polévka

Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?

Proto jsem velmi ocenila recept, který je ověřen mnoha lety a mnoha strávníky, na tradiční horáckou polévku.

Podělila se o něj se mnou Marie Rajnošková z Domu přírody v Krátké.

Ingredience
  • 500 g kysaného zelí
  • 1000 g brambor
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • kmín
  • 2 lžíce mouky
  • 1 kelímek smetany na vaření

„Je to zelňačka zalitá smetanou, ale není tam klobása, taková ta valašská kyselica s klobásou a červenou paprikou, to do tohoto regionu úplně nepatřilo. Jsou to brambory, kysané zelí, polévkové koření – bobkový list a kmín a sůl. Pak se to nezadělává jíškou, ale jen rozmíchanou moukou a kdo má rád, tak si to trošku dosladí, to je horácká polévka,“ vysvětluje Marie Rajnošková.

Takže povaříme půl kila kysaného zelí, osolíme, přidáme koření do polévky a po změknutí zelí na malé kostičky nakrájené brambory. Rozmícháme trošku mouky ve smetaně a polévku zahustíme, ale jak jsme slyšeli, není to nutné, když necháme brambory úplně rozvařit.

Co ale nesmí chybět, je závěrečné zalití polévky smetanou – ta dodá jídlu jemnost, chuť a tradici. K horácké polévce rozhodně patří.

autor: dak

Související

  • Těstovinový salát

    Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.

  • Olejová bábovka babičky Vlastičky

    Když potřebujete pohoštění nebo vás honí mlsná, naprostou jistotou je česká oblíbená klasika – bábovka.

  • Myslivecké špecle

    Přílohy se často opakují stále dokola, a když člověk narazí na něco nového, tak se rád přiučí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.