Horácká polévka
Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?
Proto jsem velmi ocenila recept, který je ověřen mnoha lety a mnoha strávníky, na tradiční horáckou polévku.
Podělila se o něj se mnou Marie Rajnošková z Domu přírody v Krátké.
- 500 g kysaného zelí
- 1000 g brambor
- sůl, pepř
- bobkový list
- kmín
- 2 lžíce mouky
- 1 kelímek smetany na vaření
„Je to zelňačka zalitá smetanou, ale není tam klobása, taková ta valašská kyselica s klobásou a červenou paprikou, to do tohoto regionu úplně nepatřilo. Jsou to brambory, kysané zelí, polévkové koření – bobkový list a kmín a sůl. Pak se to nezadělává jíškou, ale jen rozmíchanou moukou a kdo má rád, tak si to trošku dosladí, to je horácká polévka,“ vysvětluje Marie Rajnošková.
Takže povaříme půl kila kysaného zelí, osolíme, přidáme koření do polévky a po změknutí zelí na malé kostičky nakrájené brambory. Rozmícháme trošku mouky ve smetaně a polévku zahustíme, ale jak jsme slyšeli, není to nutné, když necháme brambory úplně rozvařit.
Co ale nesmí chybět, je závěrečné zalití polévky smetanou – ta dodá jídlu jemnost, chuť a tradici. K horácké polévce rozhodně patří.
Související
-
Těstovinový salát
Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.
-
Olejová bábovka babičky Vlastičky
Když potřebujete pohoštění nebo vás honí mlsná, naprostou jistotou je česká oblíbená klasika – bábovka.
-
Myslivecké špecle
Přílohy se často opakují stále dokola, a když člověk narazí na něco nového, tak se rád přiučí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.