Horácká polévka
Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?
Proto jsem velmi ocenila recept, který je ověřen mnoha lety a mnoha strávníky, na tradiční horáckou polévku.
Podělila se o něj se mnou Marie Rajnošková z Domu přírody v Krátké.
- 500 g kysaného zelí
- 1000 g brambor
- sůl, pepř
- bobkový list
- kmín
- 2 lžíce mouky
- 1 kelímek smetany na vaření
„Je to zelňačka zalitá smetanou, ale není tam klobása, taková ta valašská kyselica s klobásou a červenou paprikou, to do tohoto regionu úplně nepatřilo. Jsou to brambory, kysané zelí, polévkové koření – bobkový list a kmín a sůl. Pak se to nezadělává jíškou, ale jen rozmíchanou moukou a kdo má rád, tak si to trošku dosladí, to je horácká polévka,“ vysvětluje Marie Rajnošková.
Takže povaříme půl kila kysaného zelí, osolíme, přidáme koření do polévky a po změknutí zelí na malé kostičky nakrájené brambory. Rozmícháme trošku mouky ve smetaně a polévku zahustíme, ale jak jsme slyšeli, není to nutné, když necháme brambory úplně rozvařit.
Co ale nesmí chybět, je závěrečné zalití polévky smetanou – ta dodá jídlu jemnost, chuť a tradici. K horácké polévce rozhodně patří.
Související
-
Těstovinový salát
Pro teplejší dny stačí k obědu jen něco lehkého, a co může být lehčího než salát. Abychom se ale aspoň trošku najedli, uděláme si ho s těstovinami, které nás zasytí.
-
Olejová bábovka babičky Vlastičky
Když potřebujete pohoštění nebo vás honí mlsná, naprostou jistotou je česká oblíbená klasika – bábovka.
-
Myslivecké špecle
Přílohy se často opakují stále dokola, a když člověk narazí na něco nového, tak se rád přiučí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka