Rebarbora na slano
Pomalu začíná sezóna rebarbory a ta by se měla jíst právě teď na jaře.
Já jsem to ještě donedávna nezkoumala, u nás na Vysočině je všechno později, a tak jsem si ji klidně dala do koláče i o prázdninách. Ale prý to není dobrý nápad – rebarbora totiž čím později v roce ji jíme, tím více má kyseliny šťavelové, a ta není dobrá pro naše ledviny. Takže v květnu a v první polovině června ano, ale později už opatrně.
- 1 kg řapíků rebarbory
- 2 hřebíčky
- 6 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 200 ml vinného octa
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 150 g sušených fíků
- 200 g cukru
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 1 lžička hořčičného prášku
Protože drobenkový koláč s rebarborou případně v kombinaci s jahodami už jsme měli, dáme si dnes tuto zajímavou zeleninu na slano! Je velmi chutná v čatní. Kilo rebarbory klasicky oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Přivedeme k varu dvě deci vinného octa a vložíme do něj nakrájenou cibuli, nakrájený stroužek česneku, patnáct deka sušených fíků, také překrájených a ochutíme a okořeníme. Takže dvacet deka cukru, lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, dva hřebíčky, a kuličky pepře i nového koření.
Máme-li hořčici v prášku, přidáme také lžičku, ale může být i malinko normální hořčice. Vhodíme nakrájenou rebarboru a asi hodinu povaříme.
Pak vylovíme kuličky koření a nachystáme si čisté skleničky na čatní – naplníme, uzavřeme a máme minimálně na půl roku zásobu velmi výrazné sladkokyselé omáčky k masům na grilu nebo připraveným jako minutka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.