Jogurtový rebarborový koláč

Konečně mám rebarboru a konečně se vrhám na oblíbený koláč, který mám možnost péct jen po určitou část roku. Rebarbora neboli reveň je k mému překvapení původně asijská rostlina, u nás ale zdomácněla a my z ní v kuchyni využíváme řapíky velkých plochých listů.

Jako milovnice marmelády ve všech podobách musím doporučit rebarborový džem, ale dnes si dáme koláč.

Protože je rebarbora kyselejší, je vhodné ji do koláčů smíchat s jahodami, ale pokud ji použijete samotnou, nevadí, stačí přisladit drobenku a dochutit skořicí. Ale k tomu se dostaneme. Teď, co budeme potřebovat na koláč:

asi 1 kg rebarbory

500 g kelímek bílého jogurtu

100 g rozpuštěného másla,

 

2 vejce

 

220 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr

 

1 kelímek (od 500g jogurtu) polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

 

Drobenka:

150 g polohrubá mouka

150 g cukr krupice

100 g měkkého másla

Nejprve si vyšleháme vajíčka s cukrem a k nim přidáme rozpuštěné máslo, potom jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Rozmíchané těsto rozetřeme na plech a posypeme rebarborou, kterou jsme nakrájeli na kousky.

Kostičky z rebarbory se také dají promíchat s těstem. V obou případech koláč posypeme drobenkou a pečeme na střední teplotu dozlatova. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem ochuceným skořicí.

autor: dak