Jogurtový rebarborový koláč
Konečně mám rebarboru a konečně se vrhám na oblíbený koláč, který mám možnost péct jen po určitou část roku. Rebarbora neboli reveň je k mému překvapení původně asijská rostlina, u nás ale zdomácněla a my z ní v kuchyni využíváme řapíky velkých plochých listů.
Jako milovnice marmelády ve všech podobách musím doporučit rebarborový džem, ale dnes si dáme koláč.
Protože je rebarbora kyselejší, je vhodné ji do koláčů smíchat s jahodami, ale pokud ji použijete samotnou, nevadí, stačí přisladit drobenku a dochutit skořicí. Ale k tomu se dostaneme. Teď, co budeme potřebovat na koláč:
asi 1 kg rebarbory
500 g kelímek bílého jogurtu
100 g rozpuštěného másla,
2 vejce
220 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 kelímek (od 500g jogurtu) polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
Drobenka:
150 g polohrubá mouka
150 g cukr krupice
100 g měkkého másla
Nejprve si vyšleháme vajíčka s cukrem a k nim přidáme rozpuštěné máslo, potom jogurt, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Rozmíchané těsto rozetřeme na plech a posypeme rebarborou, kterou jsme nakrájeli na kousky.
Kostičky z rebarbory se také dají promíchat s těstem. V obou případech koláč posypeme drobenkou a pečeme na střední teplotu dozlatova. Po vychladnutí můžeme posypat moučkovým cukrem ochuceným skořicí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.