Králík na rajčatové omáčce

Už máte v lednici letošního mladého králíka? Jestli ano, můžete zkusit úplně jiný, nový recept, ve kterém se králík dusí s anglickou slaninou na rajčatové omáčce. Manžel paní Heleny Teplové z Krahulova na Třebíčsku doma chová králíky a ona tak má s přípravou králičího masa bohaté zkušenosti.

Co budeme potřebovat, když chceme králíka nakombinovat s omáčkou s rajčaty, slaninou a bylinkami?

- 1 celý králík
- 10dkg anglické slaniny
- 2 větší rajčata
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 50ml portského vína nebo jakéhokoliv červeného vína
- bylinky - bazalka, pažitka, oregano
- sůl, pepř

„Maso se osolí, opepří a na olivovém oleji se opeče ze všech stran dozlatova. Zvlášť na pánvi se zapění nakrájená cibule na kostičky a zvlášť ještě v hrnku se spaří rajčata. Ta se oloupou, nakrájejí a přidají k cibuli. Chvíli necháme restovat, přidají se bylinky a 4 stroužky česneku a promíchá se to. Maso se touto směsí potře, poklade se plátky anglické slaniny a sepne se párátkem,“ popisuje postup Helena Teplová.

Maso už pak stačí jen přikrýt pokličkou a nechat dusit doměkka. Jako přílohu můžete zvolit noky nebo houskový knedlík.

autor: dak