Králík na rajčatové omáčce
Už máte v lednici letošního mladého králíka? Jestli ano, můžete zkusit úplně jiný, nový recept, ve kterém se králík dusí s anglickou slaninou na rajčatové omáčce. Manžel paní Heleny Teplové z Krahulova na Třebíčsku doma chová králíky a ona tak má s přípravou králičího masa bohaté zkušenosti.
Co budeme potřebovat, když chceme králíka nakombinovat s omáčkou s rajčaty, slaninou a bylinkami?
- 1 celý králík
- 10dkg anglické slaniny
- 2 větší rajčata
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 50ml portského vína nebo jakéhokoliv červeného vína
- bylinky - bazalka, pažitka, oregano
- sůl, pepř
„Maso se osolí, opepří a na olivovém oleji se opeče ze všech stran dozlatova. Zvlášť na pánvi se zapění nakrájená cibule na kostičky a zvlášť ještě v hrnku se spaří rajčata. Ta se oloupou, nakrájejí a přidají k cibuli. Chvíli necháme restovat, přidají se bylinky a 4 stroužky česneku a promíchá se to. Maso se touto směsí potře, poklade se plátky anglické slaniny a sepne se párátkem,“ popisuje postup Helena Teplová.
Maso už pak stačí jen přikrýt pokličkou a nechat dusit doměkka. Jako přílohu můžete zvolit noky nebo houskový knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.