Quinoa jako zdravá příloha
Někdo říká, že quinoa je potravina budoucnosti. Pokud by vám ten název připadal příliš cizokrajný, pak vám prozradím ten český – merlík čilský.
V Chille, ale i v ostatních zemích Latinské Ameriky, se quinoa používá jako obilovina. U nás se prodává ve zdravých potravinách, ale i v běžných obchodech ji seženete, a to ve více druzích – quinoa je bílá, červená i tmavá.
- 100 g bílé quinoy
- 100 g červené quinoy
- mořská řasa
- 1 cibule
- 2 mrkve
- sůl
- olivový olej
- jablečný ocet
- balsamikový ocet
Jak ji využít v kuchyni dobře, ví Martina Sejkorová, která vaří své velké rodině. Při vaření smíchala dva druhy, protože chuťově není v druzích quinoy žádný rozdíl.
„Quinoa se vaří jako rýže, takže jeden díl quinoy a dva díly vody, k tomu jsem přidala hrneček červené čočky, která má tu výhodu, že se nemusí předem namáčet, a protože jsem chtěla, aby jídlo mělo ještě navíc nějaké minerály, vařila jsem to s mořskou řasou,“ doporučuje Martina.
„Potom jsem si vedle na pánvi orestovala cibulku, kterou jsem zasypala nahrubo nastrouhanou mrkví a restovala jsem to na skus. Vařila jsem to rovnou se solí a trochou olivového oleje. Mrkev jsem dochutila jablečným octem a trochou balsamikové redukce. Nakonec se všechno smíchá dohromady a vznikne příloha bohatá na vitamíny, minerály a na železo, protože mrkev i červená čočka obsahují hodně železa.“
Quinoa s čočkou a mrkví se dá jíst i samotná, ale pokud chcete přidat i nějakou bílkovinu, můžete ji podávat s vajíčkem, třeba s volským okem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.