Punč, který zahřeje a chutná

Úžasný nápoj, který ze zimy udělá docela snesitelné období, je punč. Zahřeje a chutná. Mezi punče patří i nealkoholické verze pro děti, ale my si dáme opravdu silný šálek. Punč je nápoj, který přišel do Anglie z Indie, i to slovo má indický původ. V prvních punčích kolem roku 1630 byste našli brandy, ale pak už se do tohoto nápoje začal přidávat také dovážený jamajský rum.

Nesmí chybět ovoce nebo ovocná šťáva a výrazné koření. Druhů punče je spousta, O jeden z receptů se s námi podělil jihlavský kavárník Libor Řezáč z Café Etage. Dokonce jde o recept rodinný.

„Uvaříme litr silného černého čaje. Vezmeme litr pomerančového džusu nebo čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. To vše svaříme s kořením – nejlepší je badyán, hřebíček a skořice, to jsou klasické vánoční druhy koření,“ vysvětluje kavárník.

„Až se koření vylouhuje, přidáme dva litry červeného vína a půl litru rumu. Tomuto punči sluší nám dobře známý tuzemák, s ním je to nejlepší.“

Jestli je vám zima, zahřejte se punčem, ale pozor na množství alkoholu!