Puding z tapioka perel
Nelekejte se názvu v titulku, tapioka perly jsou vlastně škrobem získaným z rostliny Manihot esculenta, česky maniok jedlý. Koupíte je v prodejnách zdravé výživy a rozhodně nebudete litovat. Možností, jak zpracovat tuto potravinu, je bezesporu víc. Výživová poradky Leona Meindlová nás ale přivedla k pudinku.
„Na tři porce potřebujete 50ml tapioka perel, vodu. Vezmu do odměrky perly a doliju to na 200ml vodou. A nechám to bobtnat,“ vysvětluje Leona. Ono bobtnání může trvat klidně přes noc nebo přes celý den.
„Potom vezmu kastrůlek, vymažu ho máslem, smíchám si půl hrnku kokosového mléka a stejné množství smetany na šlehání.“ Do kastrůlku přidáme nabobtnalé perly, špetku soli a lehce přivedeme k varu. Vaříme zlehka asi pět minut za stálého míchání. „Potom přidám jednu lžíci třtinového cukru, vanilkový extrakt a dvě kostičky vysokoprocentní hořké čokolády.“
Když má puding správnou barvu, stáhneme z varu, opatrně přidáme rozkvedlané vajíčko a znovu lehce povaříme.
Do pudinku patří čerstvé ovoce, kupříkladu rozmačkané jahody.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.