Příprava zelených čajů

Když se ochladí tak, že se nám ani nechce ven, počasí je vhodné jen na to zalézt si s knížkou pod peřinu, potřebujeme se ohřát. Třeba dobrým zeleným čajem. Zkuste občas koupit čaj sypaný, ať vidíte, jak pěkné umí být čajové lístky a nechte na sebe působit nejen jeho teplo, ale také povzbuzující účinky a chuť.

Ondřej Praxl z telečské čajovny Scivias nám poradí hned dva způsoby, jak čaj připravit: „Buďto můžeme udělat jeden hutnější nálev, kdy se bere na litr asi 15 gramů čaje, nebo 8 gramů na půl litru vody, na čajovou konvičku. Použijeme mírně zchladlou vodu, aspoň 90 nebo ideálně 85 stupňů. Necháme louhovat tři čtyři minutky a potom slijeme do konvičky.“

Na zelené čaje – a koneckonců i na kávu – se mi velmi osvědčila varná konvice, kde si můžeme předem navolit teplotu. Všechno se totiž nezalévá přímo vroucí vodou, a mít možnost nastavit si takových 85 nebo 90 stupňů se může velmi hodit.

Ondřej Praxl nám ještě doporučí druhý způsob přípravy čaje: „Teplota vody zůstává stejná, ale použijeme stejné množství čaje jen na malou konvičku, která má třeba jenom 100 mililitrů a ten čaj se pouze prolévá. Dělá se na více nálevů a chuť se postupně uvolňuje. Každý nálev chutná trošku jinak.“

Jemné chutě zelených nebo i černých kvalitních vysokohorských čajů, se obvykle cukrem nevylepšují, ale klidně to vyzkoušejte.

autor: dak