Kachna s jablkem

Jarní dny lákají k velkému pohoštění mnoha hladových poutníků, velkých rodinných návštěv nebo oslav. K tomu všemu se hodí nabídnout pečenou kachnu s jablkem, kterou nikdo neodmítne.

1 kachna

1 jablko

sůl

kmín

smetana

Pečení kachny je velmi snadné, snad jen s přípravou si musíme dát trochu práce – především odstranit tukovou žlázu kolem biskupa. Dále několikrát naříznout kůži na kachně, aby se lehčeji vypekl tuk.

Kachnu zevnitř i zvenku pořádně nasolíme, promneme rukou se solí rovnoměrně všechny záhyby na mase, a pak na pekáči odložíme na 24 hodin do chladničky. Sůl tak do masa pěkně prosákne.

Je ale možné kachnu péct rovnou – pokmínujeme opět celou zvenku i zevnitř. Eva Urbánková z prodejny chovné drůbeže Gallus Extra má s pečením mnoho zkušeností a doporučuje do dutiny vložit jablko, které se ale potom nejí: „Překrojím ho na půlku a dám ho dovnitř do kačeny. Protože se to peče dlouhou dobu, tak se jablko úplně rozpadne, takže ho na konci vyndám,“ usmívá se, když přemýšlí nad receptem.

Kachna se může péct několik hodin při nižší teplotě, nebo dokonce ještě déle při ještě nižší teplotě!

„Mnoho různých receptů a variant jsem vyzkoušela – buďto na hodně málo stupňů, tak se kachna peče i přes noc, pomalu rozpéká, aby maso bylo měkoučké a křehoučké. Nebo jen ty tři, čtyři hodiny na 150 – 180 stupňů. Vyzkoušené mám oba způsoby, takže je střídám podle toho, jak mám čas,“ dodává Eva Urbánková.

Při nočním pečení kachny můžete troubu nastavit jen na 90 stupňů a ráno přidat na 120 stupňů - na oběd bude hotovo.

Trikem na vylepšení chuti je před koncem pečení potřít několikrát kachnu smetanou, aby se kůžička vypekla do křupava. Dalším tipem je nechat hotovou kachnu odpočívat asi dvacet minut přikrytou alobalem a teprve potom naporcovat.