Tatarský biftek z lososa

Doba návratu tatarského bifteku nastala už před léty. Především hovězí biftek ze syrového masa se podává na oslavách, svatbách a pochopitelně v restauracích. Takzvaný tatarák si ale můžeme udělat i z jiného masa a dost možná bude pro náš žaludek stravitelnější, přijatelnější. Nabízí se losos.

Ryby nepotřebujete moc, jedná se spíše o chuťovku než hlavní chod. Co je rovněž dobré vědět, že dobrota bude muset ležet minimálně dva dny v lednici naložená, abychom docílili té správné chuti.

„Filet lososa nasekáme nejlépe sekáčkem. Dochucujeme to hnědým cukrem, olivovým olejem, mořskou solí a limetkovou šťávou. Pro pikantnost můžeme přidat chilli papričku,“ radí šéfkuchař Marek Šolc z Penzionu U Tvrze v Hlinsku.

V lednici musí takto naložený losos ležet dva dny nebo déle, aby došlo k potřebnému propojení chutí. „Ve finále to chutná podobně jako uzený losos.“

Existují dvě možnosti, jak zpracovat lososa. Buď nasekat na kousky, jak vysvětloval Marek Šolc a nebo takto naložit celý filet.

autor: dak