Pórková polévka
Překvapivě dobře chutná polévka z cibule, póru a vajíčka! Jen je dobré vědět, jak postupovat a jak ji ochutit, aby si všichni libovali.
Kuchař Lukáš Staněk vaří na táborech, ale i školách v přírodě a speciálních pobytech pro školy nebo jiné velké skupiny poblíž Moravského krasu. Jeho pórková polévka pro mě zatím neměla konkurenci. A tak jsem se šla ptát, jak ji vařil.
- 1 cibuli
- 1 pórek
- lžíci oleje a lžíci másla
- lžíci mouky
- 1 litr vývaru
- 1 vejce
- sůl, pepř
„Nakrájíte si cibuli na jemno a pórek na kolečka nebo taky na kostičky, prostě na drobno,“ usmívá se kuchař. Pórek se od hlíny a jiných nečistot umývá dvěma způsoby. Buď jej rozřízneme podélně a důkladně propláchneme, promneme rukou nebo rovnou nakrájíme na kousky, ale necháme jej v míse se studenou vodou čtvrt hodiny, částečky hlíny klesnou ke dnu, a my už pak pórek jen šikovně a opatrně vylovíme.
„Dáme do kastrolu trochu oleje, máslo a cibuli orestujeme do sklovata, nesmí být hnědá jako na guláš. Přidáme pórek a chviličku podusíme. Potom zaprášíme hladkou moukou, asi tři minuty osmahneme a zalijeme asi litrem vývaru. Můžeme i vodou, ale vývar je mnohem chutnější,“ doporučuje Lukáš Staněk. „Zamícháme a necháme provařit. Polévka se dochucuje jenom solí a pepřem,“ dodává.
Mouka se musí provařit nejméně dvacet pět minut, a když už je provařená, dochucená solí a pepřem, tak ji můžeme vypnout a vlít v misce rozšlehané vajíčko. Hustá bude dost díky mouce i vajíčku a výrazná díky pórku.
Související
-
Horácká polévka
Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?
-
Kukuřičná polenta
Italové na polentu nedají dopustit. Kukuřičnou hmotu podávají ve formě hladké kaše, ale pokud se nechá zhoustnout, dá se péct, sušit, grilovat, smažit, krájet na čtverečky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka