Pórková polévka

Překvapivě dobře chutná polévka z cibule, póru a vajíčka! Jen je dobré vědět, jak postupovat a jak ji ochutit, aby si všichni libovali.

Kuchař Lukáš Staněk vaří na táborech, ale i školách v přírodě a speciálních pobytech pro školy nebo jiné velké skupiny poblíž Moravského krasu. Jeho pórková polévka pro mě zatím neměla konkurenci. A tak jsem se šla ptát, jak ji vařil.

Ingredience
  • 1 cibuli
  • 1 pórek
  • lžíci oleje a lžíci másla
  • lžíci mouky
  • 1 litr vývaru
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

„Nakrájíte si cibuli na jemno a pórek na kolečka nebo taky na kostičky, prostě na drobno,“ usmívá se kuchař. Pórek se od hlíny a jiných nečistot umývá dvěma způsoby. Buď jej rozřízneme podélně a důkladně propláchneme, promneme rukou nebo rovnou nakrájíme na kousky, ale necháme jej v míse se studenou vodou čtvrt hodiny, částečky hlíny klesnou ke dnu, a my už pak pórek jen šikovně a opatrně vylovíme.

„Dáme do kastrolu trochu oleje, máslo a cibuli orestujeme do sklovata, nesmí být hnědá jako na guláš. Přidáme pórek a chviličku podusíme. Potom zaprášíme hladkou moukou, asi tři minuty osmahneme a zalijeme asi litrem vývaru. Můžeme i vodou, ale vývar je mnohem chutnější,“ doporučuje Lukáš Staněk. „Zamícháme a necháme provařit. Polévka se dochucuje jenom solí a pepřem,“ dodává.

Mouka se musí provařit nejméně dvacet pět minut, a když už je provařená, dochucená solí a pepřem, tak ji můžeme vypnout a vlít v misce rozšlehané vajíčko. Hustá bude dost díky mouce i vajíčku a výrazná díky pórku.

Související

  • Horácká polévka

    Naházet do hrnce pár ingrediencí, počkat až se uvaří a pak si bez přílišné další práce pochutnat na vydatném jídle, to je sen zaměstnané kuchařky, no ne?

  • Kukuřičná polenta

    Italové na polentu nedají dopustit. Kukuřičnou hmotu podávají ve formě hladké kaše, ale pokud se nechá zhoustnout, dá se péct, sušit, grilovat, smažit, krájet na čtverečky.