Pórková polévka
Překvapivě dobře chutná polévka z cibule, póru a vajíčka! Jen je dobré vědět, jak postupovat a jak ji ochutit, aby si všichni libovali.
Kuchař Lukáš Staněk vaří na táborech, ale i školách v přírodě a speciálních pobytech pro školy nebo jiné velké skupiny poblíž Moravského krasu. Jeho pórková polévka pro mě zatím neměla konkurenci. A tak jsem se šla ptát, jak ji vařil.
- 1 cibuli
- 1 pórek
- lžíci oleje a lžíci másla
- lžíci mouky
- 1 litr vývaru
- 1 vejce
- sůl, pepř
„Nakrájíte si cibuli na jemno a pórek na kolečka nebo taky na kostičky, prostě na drobno,“ usmívá se kuchař. Pórek se od hlíny a jiných nečistot umývá dvěma způsoby. Buď jej rozřízneme podélně a důkladně propláchneme, promneme rukou nebo rovnou nakrájíme na kousky, ale necháme jej v míse se studenou vodou čtvrt hodiny, částečky hlíny klesnou ke dnu, a my už pak pórek jen šikovně a opatrně vylovíme.
„Dáme do kastrolu trochu oleje, máslo a cibuli orestujeme do sklovata, nesmí být hnědá jako na guláš. Přidáme pórek a chviličku podusíme. Potom zaprášíme hladkou moukou, asi tři minuty osmahneme a zalijeme asi litrem vývaru. Můžeme i vodou, ale vývar je mnohem chutnější,“ doporučuje Lukáš Staněk. „Zamícháme a necháme provařit. Polévka se dochucuje jenom solí a pepřem,“ dodává.
Mouka se musí provařit nejméně dvacet pět minut, a když už je provařená, dochucená solí a pepřem, tak ji můžeme vypnout a vlít v misce rozšlehané vajíčko. Hustá bude dost díky mouce i vajíčku a výrazná díky pórku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.