Pomalu pečený telecí závitek

Telecí maso patří jednoznačně na stůl každého gurmána. Těžko bychom hledali maso, které má podobné vlastnosti. 

Marek Šolc z penzionu U Tvrze v Hlinsku připravuje na slavnostní tabule, například svatební, plněný telecí závitek. Příprava sice není nejjednodušší, ovšem na konci si skutečně pochutnáte.

Ideální maso pro přípravu závitku je telecí krk. „Krk je asi 20cm široký, nožem se to roztáhne, naklepeme paličkou, nejlépe přes folii, pak marinujeme,“ vysvětluje kuchař.

Marinádu můžeme připravit z olivového oleje, mořské soli a bylinek. Potřené plátky masa necháme přes nos uležet v ledničce.

Náplň do rolády je další nedílná součást. Potřebujeme směs mletého kuřecího a telecího masa, vejce, trochu smetany, soli a bílého pepře. Měla by mít krémovou strukturu, říká se jí fáš. „Pak to zarulujeme, zavážeme provázkem a dáme do trouby,“ dodává Marek Šolc.

Pečeme pomalu, asi 4 hodiny na 90 - 105 stupňů. Mezi tím máme dost času na přípravu omáčky. Výpek zředíme vývarem, zahustíme máslovou jíškou, dochutíme a přidáme bylinky. Přílohou mohou být brambory nebo také špenátové brambory.