Salát z quinoy

Slyšeli jste někdy o potravině jménem quinoa? Merlík čilský neboli quinoa pochází z jižní Ameriky, kde indiáni používali její semena jako mouku nebo z nich vařili kaši či polévky. Inkové ji uctívali, protože zjistili, kolik dává síly. A dnes je to potvrzeno i vědecky. Spousta vlákniny, bílkovin, vápníku i hořčíku a vitamínu E.

Kdo špatně spí, tomu pomůže a toho, kdo chce hubnout, zase zasytí na dlouhou dobu. Šikovná kuchařka na mateřské dovolené Lenka Bukáčková quinou chystá i svým dětem.
Na salát z quinoy používá:

1 hrnek quinoy
cherry rajčátka
lístky čerstvé máty
klíčky fazolek mungo
pórek na kousky
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky citronové šťávy

Uvaříme si v osolené vodě quinou. Podobně jako rýže nabyde na svém objemu asi třikrát a vaří se přibližně 15 minut. K uvařené quinoe se přidá zelenina – nakrájená cherry rajčátka, pórek, klíčky fazolek mungo, lístky máty a trochu oleje.

Na závěr salát posypeme balkánským sýrem a nebo jej rovnou se sýrem promícháme. Je slaný, takže nemusíme přidávat sůl. Hodí se jako hlavní chod, jako příloha k masu, i jako lehká večeře.
Quinoa je rychlá a pro zdraví úžasná, stačí si jen na ni zvyknout a zařadit ji do jídelníčku. Na výběr máme tři barevné druhy, takže si některý vyberte a zkuste ho.

autor: dak