Salát z quinoy
Slyšeli jste někdy o potravině jménem quinoa? Merlík čilský neboli quinoa pochází z jižní Ameriky, kde indiáni používali její semena jako mouku nebo z nich vařili kaši či polévky. Inkové ji uctívali, protože zjistili, kolik dává síly. A dnes je to potvrzeno i vědecky. Spousta vlákniny, bílkovin, vápníku i hořčíku a vitamínu E.
Kdo špatně spí, tomu pomůže a toho, kdo chce hubnout, zase zasytí na dlouhou dobu. Šikovná kuchařka na mateřské dovolené Lenka Bukáčková quinou chystá i svým dětem.
Na salát z quinoy používá:
1 hrnek quinoy
cherry rajčátka
lístky čerstvé máty
klíčky fazolek mungo
pórek na kousky
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky citronové šťávy
Uvaříme si v osolené vodě quinou. Podobně jako rýže nabyde na svém objemu asi třikrát a vaří se přibližně 15 minut. K uvařené quinoe se přidá zelenina – nakrájená cherry rajčátka, pórek, klíčky fazolek mungo, lístky máty a trochu oleje.
Na závěr salát posypeme balkánským sýrem a nebo jej rovnou se sýrem promícháme. Je slaný, takže nemusíme přidávat sůl. Hodí se jako hlavní chod, jako příloha k masu, i jako lehká večeře.
Quinoa je rychlá a pro zdraví úžasná, stačí si jen na ni zvyknout a zařadit ji do jídelníčku. Na výběr máme tři barevné druhy, takže si některý vyberte a zkuste ho.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.