Polévka z kopřiv

Dnešní gastronomie se vyznačuje všelijakými poangličtělými názvy, například low cost, což znamená levné vaření. Veronika Došková je amatérská kuchařka organizátorka každoroční akce Restaurant Day v Jihlavě. I na takovou akci se vyplatí vařit bez velkých nákladů, a tak mi poradila „low cost“ polévku. Je totiž z kopřiv, a ty rostou celoročně.

Jak to ale udělat, aby byl pokrm z kopřiv, opravdu dobrý? „Přidá se tam anglická slanina,“ směje se Veronika. A je to jasné – se slaninou je všechno lepší! A jak postupujeme dále při vaření kopřivové polévky?

Potřebujeme:

200g anglické slaniny
1 cibule
lžíce oleje
2 brambory
3 hrsti kopřiv
1 litr zeleninového vývaru
sůl

Na cibulce se zpění anglická slanina a na ni se hodí natrhané listy kopřiv a přidají se brambory nakrájené na kostičky. Zeleninový vývar, jak už víme, je dobré mít nachystaný a uvařený, kdykoli děláme polévku – předem si uvaříme kořenovou zeleninu, do níž patří i bobkový list a nové koření.

Zbytek už je podle Veroniky Doškové skutečně velmi jednoduchý: „To se povaří, rozmixuje, osolí, opepří a je hotovo,“ uzavírá Veronika.

Doporučuje ještě orestovat zbytek anglické slaniny na kostičky a přidat je do hotové polévky. Anglická slanina nám tedy vylepší kopřivovou polévku v základu a na závěr ještě přímo v polévce osmahnutá na kostičky. Kopřivová polévka se mi zdá jako dobrý plán, co říkáte?

autor: dak