Polévka caldo z Belize

Na jídlech z jiných zemí mám ráda, že jsou často jednoduchá, vydatná a plná chuti. Jako je například polévka caldo, kterou vaří mayské ženy ve středoamerickém státě Belize.

Cestovatelka a fotografka Blanka Sadílková z Herálce nám recept na polévku prozradí:

kuřecí maso

Na naložení:

červená paprika,

chilli

sůl, pepř

Do polévky:

cibule

brambory

batáty

zelí

mrkev (i další kořenová zelenina)

nové koření

„Recept mě naučily místní domorodkyně, které mě navštívily v naší chatičce v pralese,“ směje se Blanka. „Caldo se dělá tak, že se nejdřív osmaží kuře na oleji – mají tam olej z kukuřice, zeleniny, ale může to být i olivový nebo já mám ráda kokosový olej. To kuře se předtím naloží, dává se tam koření, oni tomu říkají all spice, je to hodně tradiční belijské koření, ale můžeme to nahradit paprikou, trošku chilli, aby to bylo tak jako do červena, a já tam dávám i pepř. To se osolí a osmaží tak, aby ta kůžička byla křupavá a červená,“ popisuje dál exotický recept.

Předem naložené maso do červeného paprikového koření s pepřem, solí a něčím pálivým – v našich podmínkách třeba s chilli papričkou – se osmaží už rovnou na dně velkého hrnce, protože chceme hodně polévky a budeme přidávat další ingredience.

„Potom tam dáte cibulku, yuku a kořen kasavy. Tady ty věci, co u nás neseženete, by se daly nahradit batáty a českými brambory. Do polévky se nastrouhá zelí, to oni tam mají, takže normální zelí a třeba mrkvičku nebo co dům dal, a dává se tam nové koření. Vaří se to pomalu, musí se to táhnout,“ dodává cestovatelka.

Ve velkém hrnci vaříme polévku až několik hodin – jak doporučuje Blanka na nízkou teplotu, ochutnávejte, až bude hotová, poznáte to sami. Obyvatelé Belize si díky Blance Sadílkové prý už také umí před jídlem popřát: „To už jsem je naučila: moc dobrý a dobrou chuť!“

autor: dak