Plněné taštičky s liškami a dvěma omáčkami
Plněné taštičky s liškami a dvěma omáčkami
Rafinovaně zkombinované chutě mohou vzniknout i z těch nejzákladnějších surovin. Na soutěži o bramborovou pochoutku Vysočiny se studenti gastronomických oborů opravdu vytáhli.
- Bramborové těsto:
- 600 g brambor
- 150 g špaldové krupice
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- Sekaná petrželka
S vlastním receptem, kde jsou hlavní brambory, ale také kapusta, a lišky, oblíbené a chutné houby, přišla Lenka Strnadová z Obchodní akademie a hotelové školy Třebíč. Takže pokud jste si v sezóně zvládli pár lišek zamrazit, můžete její návod vyzkoušet.
- Náplň:
- Pikantní tavený sýr
- Lišky
„Uděláme si bramborové těsto tak, že si nastrouháme uvařené brambory, do toho dáme nakrájenou petržel, hrubou mouku, špaldovou krupici a vejce. To všechno smícháme, vyválíme a vykrájíme si kolečka. Plníme to pikantním krémem s liškami – pikantní tavený sýr rozšťoucháme vidličkou a přidáme tam lišky, já jsem dávala mražené,“ popisuje.
- Šípková omáčka:
- šípkový džem
- rakytníková šťáva
- červené víno
- Sýrová omáčka:
- balkánský sýr
- smetanový sýr
- mléko
Vykrájená kolečka naplníme pikantní omáčkou z lišek, překlopíme na polovinu, vidličkou přitlačíme konce, a vhodíme do vařící mírně osolené vody. Zamícháme, aby se nepřilepily, a počkáme několik minut, až vyplavou na hladinu. Pak je necháme okapat a položíme na list kapusty.
Lenka Strnadová k taštičkám přidala dvě zajímavé omáčky – obě se tvoří nad vodní lázní. „Šípkový džem rozehřejeme společně s rakytníkovou šťávou a přidáme do toho červené víno. Sýrovou omáčku děláme tak, že si rozmícháme balkánský sýr se smetanovým sýrem, to dáme také rozehřát nad vodní lázeň a přidáme do toho mléko,“ dodává Lenka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.