Plněné taštičky s liškami a dvěma omáčkami

Rafinovaně zkombinované chutě mohou vzniknout i z těch nejzákladnějších surovin. Na soutěži o bramborovou pochoutku Vysočiny se studenti gastronomických oborů opravdu vytáhli.

Ingredience
  • Bramborové těsto:
  • 600 g brambor
  • 150 g špaldové krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Sekaná petrželka

S vlastním receptem, kde jsou hlavní brambory, ale také kapusta, a lišky, oblíbené a chutné houby, přišla Lenka Strnadová z Obchodní akademie a hotelové školy Třebíč. Takže pokud jste si v sezóně zvládli pár lišek zamrazit, můžete její návod vyzkoušet.

Ingredience
  • Náplň:
  • Pikantní tavený sýr
  • Lišky

„Uděláme si bramborové těsto tak, že si nastrouháme uvařené brambory, do toho dáme nakrájenou petržel, hrubou mouku, špaldovou krupici a vejce. To všechno smícháme, vyválíme a vykrájíme si kolečka. Plníme to pikantním krémem s liškami – pikantní tavený sýr rozšťoucháme vidličkou a přidáme tam lišky, já jsem dávala mražené,“ popisuje.

Ingredience
  • Šípková omáčka:
  • šípkový džem
  • rakytníková šťáva
  • červené víno
  • Sýrová omáčka:
  • balkánský sýr
  • smetanový sýr
  • mléko

Vykrájená kolečka naplníme pikantní omáčkou z lišek, překlopíme na polovinu, vidličkou přitlačíme konce, a vhodíme do vařící mírně osolené vody. Zamícháme, aby se nepřilepily, a počkáme několik minut, až vyplavou na hladinu. Pak je necháme okapat a položíme na list kapusty.

Lenka Strnadová k taštičkám přidala dvě zajímavé omáčky – obě se tvoří nad vodní lázní. „Šípkový džem rozehřejeme společně s rakytníkovou šťávou a přidáme do toho červené víno. Sýrovou omáčku děláme tak, že si rozmícháme balkánský sýr se smetanovým sýrem, to dáme také rozehřát nad vodní lázeň a přidáme do toho mléko,“ dodává Lenka.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.