Plněné krokety
Znovu se ohlédneme za bramborářskými dny v Havlíčkově Brodě a dáme si plněné krokety, které obstojí i jako samostatné jídlo. Budeme hodně strouhat na struhadle, ale stojí to za to. Plný plech kroket připravila studentka Obchodní akademie a hotelové školy z Havlíčkova Brodu Nela Pálková a dala nám také recept.
„Budeme potřebovat kilo brambor, které uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme a nastrouháme najemno. K nim přidáme 400g hladké mouky, 400g nastrouhaného měkkého salámu. Salám zvolte podle své chuti, ale vegetariáni ho mohou i vynechat.“
Nakonec ještě 100g tvrdého sýra, který také nastrouháme. Přidáme dvě vajíčka, osolíme a vypracujeme klasické bramborové těsto. Podle Neliny rady si z něj vypracujeme dlouhou žížalu, kterou nakrájíme na dvoucentimetrové kousky.
„Z kousků vytvoříme kuličky, které se mohou buď osmažit ve fritéze, nebo upéct v troubě. Troubu bychom si měli vyhřát na 250 stupňů a péct do zlatova podobně jako hranolky asi 15 minut. Krokety podávejte s masem, ale dají se jíst i samotné, je to lahůdka,“ říká studentka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.
Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu


Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET
Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser