Placičky z červené čočky

Jsem velkým příznivcem červené čočky, kvůli její rychlé přípravě, ale jsem také příznivcem čehokoli, z čeho se dají udělat smažené placičky.

Ingredience
  • 300 g červené čočky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 paprika (mrkev, pár kapustiček)
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 3 lžičky chia semínek
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl, pepř
  • případně mouka na zahuštění (dle konzistence)

Takže je jasné, že tip na placičky z červené čočky jsem přivítala s nadšením. 300 gramů červené čočky si nejprve uvaříme pod pokličkou v půl litru zeleninového vývaru. Za čtvrt hodiny, kdy by se měla všechna tekutina vstřebat, vypneme sporák a uvařenou čočku promícháme. 

Mezitím si připravíme na pánvi směs, kterou čočku oživíme – nějaká zelenina, koření i semínka. Cibuli si nakrájíme na kostičky, dva stroužky česneku nakrájíme na drobno a orestujeme na oleji. Můžeme přidat nakrájenou červenou papriku, já mám ale raději jiné druhy zeleniny, takže jsem do placiček použila nastrouhanou malou mrkev a tři růžičkové kapusty nakrájené na malé kousky. 

Když zelenina trochu změkne, zasypeme červenou mletou paprikou, přidáme lžičku drceného kmínu, hrst nasekané čerstvé petrželky a pár lžiček chia semínek. Hotovou směs promícháme s čočkou a dochutíme solí, špetkou pepře, a je-li směs moc řídká i trochou mouky. Vytvoříme placičky, které osmažíme dozlatova a podáváme třeba s česnekovým dipem. 

autor: dak

Související

  • Čočka s jogurtem

    Čočka nakyselo je takový klasický pokrm české kuchyně – i když se luštěniny jí všude ve světě, tak většinou v jiné úpravě. 

  • Čočka s uzeným

    Máte také resty, že jste si letos nestihli dát na nový rok čočku? Můžete to dohonit a dát si ji s výborným uzeným. Na čočce mi vadí jediná věc, že si člověk musí na...