Piškot s ovocem a smetanou

Paní Jana Culková, naše věrná posluchačka, se s námi podělila o svůj osvědčený recept, který u nich doma chutná. A když se po něčem jen zapráší, to je to nejlepší doporučení. Piškotový ovocný koláč se smetanou začneme u piškotu.

„Je ze 4 žloutků a 25dkg cukru, smícháme a přidáme 10 lžic vlažné vody, půl skleničky oleje, 1 vanilkový cukr a 25dkg mouky smíchané s půl práškem do pečiva. Úplně na závěr opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků a upečeme v koláčové formě,“ vysvětluje paní Culková.

Zatímco se peče, ušleháme si smetanu s cukrem dohusta, přidáme k tomu dvě zakysané smetany a zamícháme. Touto dobrotou potřeme upečený a vychladlý piškot a vršek poklademe svým oblíbeným ovocem. Zkuste banán, broskve nebo kiwi.

Poslední vrstva se také vaří, ale je to raz dva hotové. „Uvaříme si vanilkový pudink, ale ne v mléce – použijeme buď ovocnou šťávu z kompotu nebo sirup. Dáme vychladit a ztuhnout a pak už si můžeme pochutnat.“

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.