Pikantní karbanátky

Karbanátky z mletého masa by určitě dokázal každý, možná by jen od každého chutnaly jinak.

U nás se dělají tak nějak tradičně – mleté maso, vajíčko, strouhanka, cibule, česnek, koření, majoránka, sůl, pepř, však máme určitě podobný recept všichni. Já už většinou placičky nechám tak a nebalím je v trojobalu, i když právě takto smažené chutnají nejlépe.

Ingredience
  • 600 g mletého masa - směs vepřového a hovězího
  • 1 vejce
  • strouhanka dle potřeby
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky kari koření
  • nebo
  • chilli koření z mlýnku
  • pálivá mletá paprika

Pro dnešek mám nápad, jak karbanátky vylepšit pro strávníky, kteří rádi pálivé. Kouzlo je v dobrém výběru koření.

Do mletého masa se totiž dá přidat i lžička mleté ostré papriky a také kari koření – maso je pak po usmažení uvnitř nažloutlé a má exotickou chuť Indie.

Pokud máte raději západní chutě, nebojte se namlít do karbanátků chilli koření z mlýnku, nebo na jemňoučko nasekat malou chilli papričku.

Pak už postupujeme jako obvykle, pořádně promícháme maso se strouhankou, vajíčkem, cibulí a česnekem a místo majoránky můžeme ke kořeněným karbanátkům zvolit nasekanou petrželku. Obalíme, osmažíme, podáváme s bramborovou kaší a čerstvým salátem.

autor: dak

Související

  • Sýrovo kedlubnové karbanátky

    Když začnou dozrávat první kedlubny, jsou tak šťavnaté a voňavé, že se do nich člověk radostně zakousne. Je ale spousta možností, jak je dál využít.

  • Utopené karbanátky

    Pikantní pohoštění na setkání všeho druhu – to jsou utopenci. A teď si představte, že je někdo vylepší a povýší na úplně jinou úroveň. 

  • Karbanátky s bršlicí kozí nohou

    Jednou z prvních jarních zelených rostlinek přímo nabitých vitamíny je všudypřítomná bršlice kozí noha, kterou mnoho z nás považuje za obtížný plevel.