Pikantní karbanátky
Karbanátky z mletého masa by určitě dokázal každý, možná by jen od každého chutnaly jinak.
U nás se dělají tak nějak tradičně – mleté maso, vajíčko, strouhanka, cibule, česnek, koření, majoránka, sůl, pepř, však máme určitě podobný recept všichni. Já už většinou placičky nechám tak a nebalím je v trojobalu, i když právě takto smažené chutnají nejlépe.
- 600 g mletého masa - směs vepřového a hovězího
- 1 vejce
- strouhanka dle potřeby
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 lžičky kari koření
- nebo
- chilli koření z mlýnku
- pálivá mletá paprika
Pro dnešek mám nápad, jak karbanátky vylepšit pro strávníky, kteří rádi pálivé. Kouzlo je v dobrém výběru koření.
Do mletého masa se totiž dá přidat i lžička mleté ostré papriky a také kari koření – maso je pak po usmažení uvnitř nažloutlé a má exotickou chuť Indie.
Pokud máte raději západní chutě, nebojte se namlít do karbanátků chilli koření z mlýnku, nebo na jemňoučko nasekat malou chilli papričku.
Pak už postupujeme jako obvykle, pořádně promícháme maso se strouhankou, vajíčkem, cibulí a česnekem a místo majoránky můžeme ke kořeněným karbanátkům zvolit nasekanou petrželku. Obalíme, osmažíme, podáváme s bramborovou kaší a čerstvým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.