Pikantní karbanátky
Karbanátky z mletého masa by určitě dokázal každý, možná by jen od každého chutnaly jinak.
U nás se dělají tak nějak tradičně – mleté maso, vajíčko, strouhanka, cibule, česnek, koření, majoránka, sůl, pepř, však máme určitě podobný recept všichni. Já už většinou placičky nechám tak a nebalím je v trojobalu, i když právě takto smažené chutnají nejlépe.
- 600 g mletého masa - směs vepřového a hovězího
- 1 vejce
- strouhanka dle potřeby
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 lžičky kari koření
- nebo
- chilli koření z mlýnku
- pálivá mletá paprika
Pro dnešek mám nápad, jak karbanátky vylepšit pro strávníky, kteří rádi pálivé. Kouzlo je v dobrém výběru koření.
Do mletého masa se totiž dá přidat i lžička mleté ostré papriky a také kari koření – maso je pak po usmažení uvnitř nažloutlé a má exotickou chuť Indie.
Pokud máte raději západní chutě, nebojte se namlít do karbanátků chilli koření z mlýnku, nebo na jemňoučko nasekat malou chilli papričku.
Pak už postupujeme jako obvykle, pořádně promícháme maso se strouhankou, vajíčkem, cibulí a česnekem a místo majoránky můžeme ke kořeněným karbanátkům zvolit nasekanou petrželku. Obalíme, osmažíme, podáváme s bramborovou kaší a čerstvým salátem.
Související
-
Sýrovo kedlubnové karbanátky
Když začnou dozrávat první kedlubny, jsou tak šťavnaté a voňavé, že se do nich člověk radostně zakousne. Je ale spousta možností, jak je dál využít.
-
Utopené karbanátky
Pikantní pohoštění na setkání všeho druhu – to jsou utopenci. A teď si představte, že je někdo vylepší a povýší na úplně jinou úroveň.
-
Karbanátky s bršlicí kozí nohou
Jednou z prvních jarních zelených rostlinek přímo nabitých vitamíny je všudypřítomná bršlice kozí noha, kterou mnoho z nás považuje za obtížný plevel.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.