Pečený čaj z rakytníku a tropického ovoce

Rakytník řešetlákový je keř s oranžovými bobulemi, které dozrávají a sklízejí se na podzim. Doporučuje se sklidit je před prvními mrazíky, aby si zachovaly vitamíny, ale nevadí, ani když je necháme na keřích déle.

Při sklízení je dobré vzít si rukavice a nůžky, větve tohoto keře mají totiž nepříjemně pichlavé trny. Rakytník se považuje za superpotravinu napěchovanou živinami a vitamíny, proto se z něj vyrábí mnoho věcí – sirup, bonbóny, olej i džemy. Z rakytníkových bobulí se dá vyrobit i pečený čaj, ale samotný rakytník by na něj nestačil.

Ingredience
  • 1 kg rakytníku
  • 1/2 ananasu
  • 1 mango
  • 500 g cukru
  •  

Alena Nováková z mlékárny Luka a.s., kde se rakytníku a výrobkům z něj věnují už léta, doporučuje při pečení kombinovat rakytník s dalšími plody, a má to dva důvody:  "Je tam 80 % rakytníku a pak je to doplněné dalšími druhy ovoce, aby se ta chuť rakytníku vyvážila a aby to mělo i hezkou barvu. On rakytník sám o sobě je krásný v přírodním stavu, ale po tepelném zpracování se jeho barva trochu změní."

Jednou z možností je přidat k rakytníkovým bobulím tropické ovoce. Kilo bobulí omyjeme, vysypeme na plech a zasypeme půl kilem cukru. Přidáme nakrájené kousky z půlky ananasu a oloupané a nakrájené mango. Společně pečeme na 200 °C asi 45 minut.

Ingredience
  •  Pečený čaj z rakytníku a zázvoru na zimu
  • 300 g rakytníku
  • 300 g cukru krupice
  • 4 jablka
  • 3 hrušky
  • šťáva ze dvou citrónů
  • 2 celé badyány
  • 2 celé skořice
  • 2 - 3 cm zázvoru

Upečenou směs i se šťávou vložte do sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru do vychladnutí. Podobně se dá rakytník zkombinovat s jablky, hruškami, zázvorem a citrónovou šťávou, a tento pečený čaj okořenit skořicí a badyánem. Na zimu pak máme skvělou vitamínovou bombu.

autor: dak

Související

  • Pečený čaj

    Dělávaly ho naše babičky a znovu přišel do módy – takzvaný pečený čaj. Ovoce, kterého máme víc, než stihneme sníst, se tak dá připravit na později ve formě sladkého čaje.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.