Pečený čaj

Dělávaly ho naše babičky a znovu přišel do módy – takzvaný pečený čaj. Ovoce, kterého máme víc, než stihneme sníst, se tak dá připravit na později ve formě sladkého ovocného čaje.

Jak na něj, radí Taťána Nečasová z Dobrůtek z Vysočiny.

2 kg drobného ovoce

hřebíček, badyán, skořice (koření dle chuti)

1 kg cukru

1-2 nakrájené citrusy

„Postup je velice jednoduchý. Je třeba, aby ovoce bylo čisté, bez poškození, bez plísní. Takže zdravé ovoce omyjeme, nakrájíme a propékáme s cukrem, můžeme s kořením, můžeme i s citrusy a trochu alkoholu v troubě. Když je hodně propečené, až probublává, tak je dáváme do skleniček a otáčíme dnem vzhůru podobně jako u džemů. Pokud je hodně propečené, tak stačí otočit a to teplo z pečení víčko přisaje, nemusíme zavařovat.“

Taťána Nečasová přidává další tipy na to, jak pečený čaj později využít. Například když vynecháme při pečení alkohol: „Takto upečený čaj můžeme dávat i dětem. Pokud ten čaj například v létě zalijeme studenou vodou s ledem, tak je z toho výborný letní studený nápoj,“ radí Taťána Nečasová.

A dál se pečený čaj dá po lžičkách přidávat do jogurtů nebo do kaší, podobně se ovocem dá přisladit i málo sladká šťáva a vaší fantazii se také meze nekladou.

autor: dak