Párečky ve zbylém bramborovém těstě

Párek nemusí být v našem jídelníčku strašák jen proto, že jde o polotovar a uzeninu. Když nejíme párky příliš často a když si při nákupu pohlídáme jejich kvalitu, můžeme si na nich i velice pochutnat.

Párek se obvykle podává ohřátý na talíři s pečivem a trochou hořčice. Když ale k přípravě využijeme zbylou bramborovou kaši, nebo pár brambor uvařených ve slupce, které už nikdo jíst nechtěl, máme postaráno o všechny suroviny na skvělé jídlo. Párky pikantní ocení dospělí, libové zase potěší děti.

Ingredience
  • 400 g brambor vařených ve slupce
  • 150 - 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • trocha soli
  • 4 párky
  • olej na smažení

I Jana Exnarová z výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě má tuto dobrotu vyzkoušenou na vlastní rodině. "Moje děti milovaly párky v bramborovém těstě, ale pokud vám brambory od oběda nezbudou, tak si těsto snadno připravíme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vajíčko, trochu soli a těsto by mělo být tak akorát. Párky si nakrájíte na menší kousky a zabalíte do bramborového těsta a dáte do fritézy. Když si k tomu ještě připravíte mísu zelného salátu, tak tohle moje děti úplně milovaly," znovu vzpomíná Jana Exnarová.

Aby nebyla pochoutka, kterou smíme jíst i rukama, příliš velká, rozdělíme každý párek na 4 kousky a teprve potom balíme do bramborového těsta. Potom je usmažíme ve fritéze, ale pokud ji doma nemáte, dají se osmažit i na pánvi podobně jako řízky.

autor: dak