Párečky ve zbylém bramborovém těstě
Párek nemusí být v našem jídelníčku strašák jen proto, že jde o polotovar a uzeninu. Když nejíme párky příliš často a když si při nákupu pohlídáme jejich kvalitu, můžeme si na nich i velice pochutnat.
Párek se obvykle podává ohřátý na talíři s pečivem a trochou hořčice. Když ale k přípravě využijeme zbylou bramborovou kaši, nebo pár brambor uvařených ve slupce, které už nikdo jíst nechtěl, máme postaráno o všechny suroviny na skvělé jídlo. Párky pikantní ocení dospělí, libové zase potěší děti.
- 400 g brambor vařených ve slupce
- 150 - 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- trocha soli
- 4 párky
- olej na smažení
I Jana Exnarová z výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě má tuto dobrotu vyzkoušenou na vlastní rodině. "Moje děti milovaly párky v bramborovém těstě, ale pokud vám brambory od oběda nezbudou, tak si těsto snadno připravíme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vajíčko, trochu soli a těsto by mělo být tak akorát. Párky si nakrájíte na menší kousky a zabalíte do bramborového těsta a dáte do fritézy. Když si k tomu ještě připravíte mísu zelného salátu, tak tohle moje děti úplně milovaly," znovu vzpomíná Jana Exnarová.
Aby nebyla pochoutka, kterou smíme jíst i rukama, příliš velká, rozdělíme každý párek na 4 kousky a teprve potom balíme do bramborového těsta. Potom je usmažíme ve fritéze, ale pokud ji doma nemáte, dají se osmažit i na pánvi podobně jako řízky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.