Ovocné řezy
Jahody, lesní jahody, maliny, borůvky a nebo všechno tohle dohromady se dá zamíchat do úžasných řezů podle receptu naší věrné posluchačky Jany Culkové ze Studence.
Začneme piškotovým těstem, které je prý nejlepší podle tohoto receptu.
- 4 vejce
- 25 dkg cukrem
- 25 dkg polohrubé mouky
- ½ prášku do pečiva
- sklenka vlažné vody
- sklenka oleje
- 1 vanilkový cukr
Žloutky utřeme s cukrem, smícháme s polohrubou moukou, kam jsme vmíchali půl prášku do pečiva. Přidáme vanilkový cukr, sklenku vlažné vody a sklenku oleje. Ze zbylých čtyř bílků ušleháme sníh a upečeme.
Zatímco upečený piškot chladne, si uvaříme ze tří sáčků Zlatého klasu vanilkový krém a nebo rovnou vanilkový puding a ještě teplý jej nalijeme na piškot. Necháme vychladnout, protože poslední vrstvu tvoří šlehačka, tak aby se nerozpustila. Do šlehačky – čerstvé nebo z prášku – vmícháme drobné ovoce a necháme v chladu ztuhnout.
Poslední vrstva je čokoládová – buď dezert posypeme kakaem nebo strouhanou čokoládou. Podle Jany je to sice kalorická bomba, ale tak vynikající, že na oslavách mizí ze stolů jako první.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.