Orientální lilkový dip

Lilky dozrávají v letních měsících, a proto je velmi často používáme v letní kuchyni do všelijakých zeleninových směsí, zapékáme je, restujeme či grilujeme. 

V lilcích je totiž hodně vlákniny, vápníku, a dokonce i vitamínu C. Lilek se podobně jako cuketa dá využít na mnoho způsobů a my se dnes pustíme do dipu nebo chcete-li pomazánky. V zemích na blízkém východě, jako je Libanon nebo Sýrie, se mu říká mutabal a vlastně je chuťově částečně podobný nám dobře známému hummusu. 

Ingredience
  • 3 až 4 velké lilky
  • 2 lžíce sezamové pasty
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • římský kmín

Budeme potřebovat asi 4 menší lilky, které nejprve propícháme vidličkou a v rozpálené troubě na 200 stupňů pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Několikrát je během této doby otočíme. Pak je vyndáme a necháme vychladnout. Budeme potřebovat jen vnitřky, takže je vydlabeme a hodíme do mixéru. 

Přidáme 2 lžíce sezamové pasty, prolisujeme 4 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti. Do pomazánky patří ještě šťáva z jednoho citronu a 2 lžíce olivového oleje. Orientální chuti dosáhneme přidáním špetky římského kmínu. Všechno rozmixujeme. 

Pomazánka se podává na talířku pokapaná olivovým olejem, tedy opět podobně jako hummus. Nejlépe chutná s arabským pita chlebem, ale může být jakékoliv čerstvé pečivo. 

Související

  • Pečené lilky s cizrnou a bylinkovou zálivkou

    Když má někdo alergii nebo musí ze zdravotních důvodů dodržovat speciální dietu, myslí na jídlo a vaření prakticky neustále.

  • Lilkové závitky

    Také si rádi v obchodě prohlížíte krásné velké fialové nebo žíhané lilky? Je to zelenina, kterou umějí výtečně zpracovat třeba v Řecku nebo v Itálii.