Okoun na cibuli
Ryby není radno zanedbávat! Kolem rybníků i řek tady u nás na Vysočině teď postává plno rybářů, tak jim občas tu jejich čerstvě chycenou večeři docela závidím.
Pokud znáte nějakého rybáře, který by vám mohl dát třeba okouna, neváhejte. Takový okoun, to je lahůdka, a když budete šikovní a připravíte si z něj pečené filety na cibuli, ocení to určitě celá rodina.
- 500 g okouna říčního
- 3 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- drcený kmín
Okoun sice má poměrně málo kostí, ale je u něj práce se šupinami – jsou tvrdé a vrostlé do kůže, takže se špatně odstraňují. Proto je jednodušší stáhnout kůži i se šupinami a maso nafiletovat, což bude chtít hodně ostrý nůž.
Filety pak propláchneme, několikrát nařízneme, osolíme a lehce opepříme. Posypeme trochu i drceným kmínem. Na pekáč dáme lžíci másla, dvě lžíce oleje a na kolečka nebo měsíčky nakrájené cibule – na půl kila masa asi tři. Nahoru položíme filety z okouna a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Během pečení můžeme rybu podlít trochou horké vody. Mezitím si k okounovi připravíme přílohu – brambory nebo zeleninový salát.
Související
-
Pečená ryba s brambory na mandlích a tymiánu
Dáme si rybu? Dáme! Je to zdravé a lepší než se snažit získat omega tři mastné kyseliny z tobolek!
-
Ryba na kmínovém oleji s květákem
Kmínový olej lisovaný z českého kmínu, má značku regionální potravina a několik receptů už jsme z něj zkoušeli.
-
Rybí škvarky
Když někde uvidíte na stánku nebo při rybářských závodech rybí speciality, zaručeně první, co se vyprodá rychlostí blesku, budou rybí škvarky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.