Okoun na cibuli
Ryby není radno zanedbávat! Kolem rybníků i řek tady u nás na Vysočině teď postává plno rybářů, tak jim občas tu jejich čerstvě chycenou večeři docela závidím.
Pokud znáte nějakého rybáře, který by vám mohl dát třeba okouna, neváhejte. Takový okoun, to je lahůdka, a když budete šikovní a připravíte si z něj pečené filety na cibuli, ocení to určitě celá rodina.
- 500 g okouna říčního
- 3 cibule
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- drcený kmín
Okoun sice má poměrně málo kostí, ale je u něj práce se šupinami – jsou tvrdé a vrostlé do kůže, takže se špatně odstraňují. Proto je jednodušší stáhnout kůži i se šupinami a maso nafiletovat, což bude chtít hodně ostrý nůž.
Filety pak propláchneme, několikrát nařízneme, osolíme a lehce opepříme. Posypeme trochu i drceným kmínem. Na pekáč dáme lžíci másla, dvě lžíce oleje a na kolečka nebo měsíčky nakrájené cibule – na půl kila masa asi tři. Nahoru položíme filety z okouna a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Během pečení můžeme rybu podlít trochou horké vody. Mezitím si k okounovi připravíme přílohu – brambory nebo zeleninový salát.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.