Obalované bílkové rohlíčky

Dnes přidáme poslední kousek do sbírky letošních receptů na vánoční cukroví, které jsem poprvé viděla na letošní akci Česko zpívá koledy. Pokud si recept vyzkoušíte, zjistíte, jak moc se vám bude hodit, až zase zbudou nějaké bílky z vaření nebo jiného pečení.

Jsou to obalované bílkové rohlíčky a potřebujete na ně jenom tři ingredience a asi dvacet minut času, kdy se postavíte k horké lázni, radí Eva Jurková z Újezdu.

1 vaječný bílek
70g cukru
strouhaný kokos/mleté ořechy apod.

„Na jeden bílek dávám 7 deka cukru, dám to do vařící vodní lázně a čtvrt hodiny se to musí šlehat v nádobě nad tou vařící vodou.“ Jak se pozná, že už je hmota dostatečně tuhá? „Když potom ten bílek vytáhnete z hrnce měchačkou, tak vám musí stát ta špička nahoru,“ popisuje Eva Jurková.

Základ z bílků máme hotový, teď budeme potřebovat něco, v čem bílky obalíme – buď mleté ořechy, opražená semínka, to nechám na vás, ale Eva Jurková má osvědčený strouhaný kokos: „Nasypu si kokos na válek, dám tam lžičku toho uvařeného sněhu, obalím to a vytvaruju rohlíček. Nakonec se dá plech plný rohlíčků poskládaných za sebou do trouby na co nejnižší teplotu usušit.“

Přibližně za čtvrt hodiny jsou obalované bílkové rohlíčky hotové.

autor: dak