Rybí filet na zelenině
Když vezmeme velmi zdravé rybí maso, dost často je obalíme v trojobalu a usmažíme. Je to velmi dobré, to uznávám, ale když si jednou za čas raději dáme rybu pečenou a doplníme ji hromadou zeleniny, bude to mnohem lepší. I chuťově.
Použít můžeme mražené rybí filety, ale pokud se vám dostane do ruky čerstvý úlovek, protože třeba máte v rodině vášnivého rybáře, i tady se vyplatí rybu zbavit kostí a nafiletovat. Budeme ji zapékat na másle se zeleninou, takže aby vám chutnalo, vezměte nejlépe takové druhy zeleniny, které máte rádi. Někomu neladí lilek, jinému česnek a dalšími zase paprika, takže opravdu prozkoumejte zahradu a řiďte se svou chutí.
- 400 g rybího filé nebo čerstvé ryby
- Čerstvá zelenina: fazolové lusky, cuketa, cibule, pórek, hrášek, kukuřice – dle chuti
- 2 stroužky česneku
- 4 plátky másla
- 1 lžíce oleje
- sůl
Do pekáčku můžeme na směs másla a oleje dát na kolečka nakrájenou cibuli nebo pórek, pár stroužků česneku, fazolové lusky, kukuřici z nálevu, cuketu na špalíčky, a podobně. Zeleninu jemně osolíme. Plátky ryby také osolíme a potřeme prolisovaným česnekem a položíme na zeleninu. Dalších pár plátků másla položíme nahoru a zapečeme na 180 stupňů doměkka. Zelenina se dá brát jako příloha, takže oběd máte hotový, ale pokud dáváte přednost bramborám, bude vaše porce ještě bohatší. Brambory můžeme buď uvařit nebo upéct v pekáčku s ostatní zeleninou, potřebují ale více času, takže rybí maso v tomto případě přidáme až po půlhodině a dopečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.