Borůvky s čokoládou
Není nic příjemnějšího, než když se jdete v létě projít do lesa a kolem vás se to červená malinami, v trávě lesními jahodami a na keříčcích se modrají borůvky.
Buď je stačí sesbírat a na místě sníst, nebo, pokud máte čas, energii a sebou vhodnou nádobu, nasbírat si je domů k dalšímu využití. Drobné lesní borůvky dají dost práce, než se jich nahromadí kilo, ale chuť pak stojí za to, je výrazná a všechny vitamíny v nich jsou pro nás také dobré. Je ale naprosto pochopitelné zvolit rychlejší variantu a vypěstovat na zahradě, nebo i koupit, velké borůvky kanadské.
Do dnešního receptu se hodí oba druhy. Máme-li kilo očištěných borůvek, připravíme si skleničky a víčka, sterilizujeme ve vřelé vodě, a zatímco schnou, svaříme borůvky s půl kilem želírovacího cukru a lžící citrónové šťávy. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání nejméně pět minut. Když začne houstnout, rozlámeme do směsi půl tabulky kvalitní hořké čokolády a mícháme, dokud se nerozpustí. Obohacený džem pak plníme do skleniček, zavřeme, otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí uskladníme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka