Dušená mrkev na másle a kari
Kdyby byla pravda, že mrkev zlepšuje zrak, vidím jako rys! Mrkve spotřebuji na kila a zvlášť teď na jaře se bez ní neobejdu ani den.
- 10 nahrubo nastrouhaných mrkví
- 50 g másla
- kari koření
- garam masala
- sůl, pepř
Zrovna naposledy to byla oblíbená nahrubo nastrouhaná dušená mrkev na másle s indickým kořením, kuskusem jako přílohou a čerstvými bylinkami. K tomu ještě navíc jemně nastrouhaná mrkev lehce okyselená šťávou z citrónu a přislazená pár kousky ananasu – tento oblíbený mrkvový salát je snadný a velmi dobrý.
- Mrkvový salát
- strouhaná mrkev
- citronová šťáva
- kousky ananasu z kompotu
No, a protože mrkve mám doma kila, rozhodla jsem se vyzkoušet odšťavňovač a pustit se do vynikající šťávy, kde jsou základem právě čerstvé mrkve. Okrájíme 4 středně velké mrkve, k tomu dvě menší červené řepy – šťáva pak bude mít pěkně sytou barvu, a dvě menší jablka. Všechno zbavíme slupek, jablka jádřinců a nakrájíme na menší kousky, aby je robot zvládl.
- 4 mrkve
- 2 malé červené řepy
- 2 jablka
- 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička medu
postupně házíme do odšťavňovače. Do hotového džusu přidáme dvě lžičky čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno a pokud je příliš hustý, naředíme jej vodou. Můžeme i přisladit trochou medu, ale čerstvá jarní mrkev by měla být sladká sama o sobě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.