Tagliatelle s lilkovým ragú
Těstoviny na mnoho způsobů už jsme mnohokrát vařili, věřím, že i u vás doma jsou velmi častým jídlem. Ty dnešní budou jiné díky přidané zelenině, na kterou si při nákupu moc často nevzpomenu, a to je škoda.
Lilek je ideální zeleninou pro vegetariánskou i veganskou kuchyni, často se používá místo masa do zeleninových burgerů nebo zeleninových lasagní, i když my si dnes uvaříme s masem. Lilek také výborně absorbuje chutě ostatních surovin, takže dokáže zvýraznit kořeněná a aromatická jídla.
- 1 balení těstovin tagliatelle
- olivový oilej
- 2 lilky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 250 g mletého masa
- rajčatová omáčka ragú
- sýr parmazánového typu
- sůl
- italské bylinky
Ve středomořské kuchyni se kombinuje s rajčaty, olivovým olejem, česnekem a bylinkami, a právě to budeme potřebovat. Vezmeme balíček těstovin Tagliatelle, neboli širokých dlouhých nudlí a uvaříme podle návodu na obalu -al dente, neboli na skus. Nechceme je úplně rozvařené, to nechutná dobře. Zatímco se vaří, na hodně velké pánvi si na olivovém oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli, a dva větší lilky nakrájené na trochu větší kostičky, lehce dorůžova. Přisolíme podle chuti, přidáme čtvrt kila mletého masa a promícháme. Necháme dusit, pak zalijeme rajčatovou omáčkou, můžete mít hotovou z obchodu, nebo vlastní domácí – a prolisujeme stroužek česneku. Pak scedíme uvařené těstoviny a přihodíme do pánve. Promícháme a podáváme ozdobené bylinkami a spoustou nahrubo nastrouhaným parmazánem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.