Zapečená makrela na kari
Makrela, to je velká pochoutka, i když já si téměř vždycky představím makrelu uzenou, kterou mám ráda už od dětství.
Čerstvá makrela ale také patří k velmi chutným rybám, tak pokud se k ní někde dostanete, určitě neváhejte. Dá se upéct společně s brambory a kari kořením tak, že vám celý den nebude zima. Jak na to? Když vám rybu i nafiletují, jedině dobře, když ne, tak je nutné rybě odříznout hlavu, a rozpůlit podél, aby se dala vyndat páteř. Kůži necháme, jen do ní na pár místech řízneme, osolíme, lehce opepříme a potřeme jogurtem.
- 4 filety z makrely
- 750 g brambor
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kari koření
- 1 cibule
- 400 g špenátu
- sůl, pepř
Necháme odležet a mezitím si do pekáčku nakrájíme cibuli na kostičky a brambory na větší kostky. Promícháme se dvěma lžícemi oleje a na sporáku opečeme asi pět až osm minut. Pak přidáme zelené lístky špenátu a řádně zasypeme kari kořením.
Promícháme a vložíme do trouby, kterou jsme si předtím rozehřáli na 200 stupňů. Pečeme do poloměkka, asi čtvrt hodiny. Makrely už jsou mezitím pěkně marinované, tak je položíme nahoru na zeleninu do pekáčku a pečeme dalších 15 – 20 minut. Když ryba na povrchu zezlátne, můžeme podávat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.