Pomerančové pyré
V míse na ovoce na kuchyňském stole se pomeranče obvykle hromadí v zimních měsících – počínaje nadílkou od Mikuláše, přes období chřipek a nachlazení, až po začátek jara, kdy máme také zvýšenou potřebu vitamínu C. Oloupaný pomeranč a rozdělený na dílky je skvělý, stejně tak vymačkaný na čerstvou šťávu.
Použít ho můžeme i na ozdobení dezertů, nebo si z něj vyrobit jemné pomerančové pyré. Jak na něj, nám poradila Tereza Havlíčková, učitelka odborného výcviku ze žďárské SOŠ Adoplha Kolpinga: „Ta pomerančová šťáva se zahušťuje s pektinem, kterýž nám vytváří to želírování. Je to samozřejmě i s cukrem, takže se pomerančová šťáva vymačkaná čerstvá, přidáme cukr, pektin a necháme provařit. Takže to zahřejeme, provaříme a ono to pěkně zhoustne.“
- šťáva z 1 pomeranče
- 1 lžička pektinu
- 50 g cukru
Pokud máme bio pomeranč s kůrou neošetřenou chemicky, pak jej můžeme omýt horkou vodou a ostrouhat trochu kůry – pár tenkých proužků dodá pyré osvěžující chuť i úžasnou citrusovou vůni. Pak jej překrojíme a vymačkáme šťávu, a tu svaříme s 50 gramy cukru a lžičkou pektinu, až do zhoustnutí. Konzistence je podobná, jako když vaříme ovocný džem. Pyré se dá ujídat lžičkou rovnou – ještě teplé i za studena.
Pro dospělé hosty do něj můžeme ještě před svařením přidat pomerančový likér nebo pomerančové curacao. Pomerančové pyré se dá také přidat do ovocného salátu, na talířek k banánu, nebo jím naplnit některé zákusky, profiterolky nebo trubičky, fantazii se meze nekladou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka