Sicilské cannoli

Největší audioportál na českém internetu

Sicilské cannoli | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Sicilské cannoli

Pokud jste někdy v Itálii navštívili cukrárnu a hledali něco sladkého ke kávě, určitě vám padl zrak na typický dezert – plněné trubičky cannoli s pistáciovými oříšky, které zdobí jejich konce.

Je to dezert pocházející ze Sicílie, ale oblibu si získal po celé zemi. V domovské Sicílii je ale k vidění nejvíce druhů, přepestré možnosti náplní a kombinací. Křehké těsto je smažené a vnitřek se plní ricottovým krémem se špetkou svěží chuti citrusů, krémem s jahodami, s chutí limoncella a mnoha dalšími variantami.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžičku kakaa
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 50 ml vína marsala nebo suchého bílého vína
  • řepkový olej na smažení
  • hrst nesolených pistáciových jader
  • moučkový cukr
  •  

My jsme si dali cannoli s čokoládovým krémem. Na trubičky se nám budou hodit kovové formy, které se u nás používají na kremrole. Těsto zaděláme ze 150 g hladké mouky, lžíce krupicového cukru, lžičky jedlé sody a kakaa, půl lžičky skořice a špetky soli – to všechno promícháme v míse, přidáme 30 g másla, jeden žloutek a půl deci sicilského vína marsala. Pokud není po ruce, stačí prostě suché bílé víno.

Vypracujeme těsto a necháme odpočinou v lednici pár hodin. Pak je rozválíme a vyválíme kolečka asi 11 cm v průměru. Ta omotáme kolem formy na trubičky a zbylým bílkem slepíme volné konce.

Ingredience
  • Na náplň:
  • 250 g vyšlehané ricotty
  • 100 g mascarpone
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžíce moučkového cukru

Smažíme ve fritéze nebo ve vysoké vrstvě řepkového oleje v teplotě 180 stupňů necelou minutu. Potom je stáhneme z formy, necháme vychladit a plníme.

Krém vyrobíme z 250 g vyšlehané ricotty a 100 mascarpone, pak vmícháme lžíci až dvě cukru a lžíci kakaa. Zdobícím sáčkem naplníme cannoli a konce omočíme v nasekaných pistáciích.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat