Cuketovo mrkvové placičky
Cukety začínají kralovat záhonkům i naší kuchyni. Uprostřed léta z nich můžeme vykouzlit naprosto cokoliv.
Co ale stoprocentně zabere a bude chutnat i mlsným jazýčkům, které se zelenině spíše vyhýbají, to jsou lahodné placičky, kam se cukety schovají vedle mrkve. Protože jsou smažené a křupavé, nikdo si stěžovat nebude.
- 1 cuketa
- 1 mrkev
- 2 vejce
- 20 g sýru Grana Padano
- 2 lžíce mouky
- 50 g šunky
- olej na smažení
- Dip:
- jogurt řeckého typu
- sůl
- 1 stroužek česneku
Pro dva lidi nastrouháme jednu mrkev a jednu cuketu, obojí asi tak stejné velikosti. Pokud je vás více, množství si rozhodně vynásobte, protože placičky budou mizet pod rukama.
Cuketu nastrouháme nahrubo, mrkev naopak na jemném struhadle, a pak z obou vymačkáme všechnu přebytečnou vodu.
Směs by měla být opravdu jen suchá zelenina. K té přidáme dvě vajíčka, dvě deka sýru parmazánového typu, třeba gran padano, dvě lžíce mouky a pokud u vás doma odmítají jíst jídlo bez masa, pak ještě přidáme na velmi drobno nakrájených pět deka šunky. Samozřejmě můžeme vynechat, protože i bez ní jsou placičky vynikající. Osolíme, promícháme a klademe na pánev lžící, kterou placičky uhladíme, aby byly vysoké asi centimetr.
Usmažíme a podáváme se skvělým česnekovým dipem – osolíme jogurt řeckého typu, a vymačkáme do něj stroužek česneku. Na talíř ještě trochu salátu a letní oběd je hotový.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka