Treska v těstíčku na štědrovečerní stůl

Největší audioportál na českém internetu

Treska v těstíčku na štědrovečerní stůl | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Treska v těstíčku na štědrovečerní stůl

Hodně lidí, které znám, si na štědrý večer smaží ke slavnostní večeři prostě řízek, ale čerstvý kapr je prostě vánoční jídlo. Někomu ovšem kosti a chuť kapra může trochu vadit, a pro ty máme tip od Matěje Papáčka ze žďárského bistra chutě pod lampou.

"U fish and chips je výhoda, že se většinou používá tmavá treska, která je výrazně tužší v konzistenci, nemá takovou tu rybí pachuť, takže je přijatelná i pro lidi, kteří normálně rybu rádi nemají,“ říká Matěj Papáček.

Ingredience
  • kousky tmavé tresky
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce piva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 žloutky
  • voda
  • případně trocha škrobu

Těstíčko je tekuté, dává se do něj pivo, cukr, sůl, mouka, vajíčko, případně trocha škrobu a všechno se smíchá najednou do hustoty trochu hustšího palačinkového těsta. Těstíčko potřebuje asi půl hodiny odležet.

“Ryba se obalí v mouce, aby na ní těstíčko drželo, potom se ponoří do těstíčka, a pak se pomalu ponořuje do rozpáleného oleje zhruba na 200 stupňů a smaží se dozlatova asi deset minut.  Ten kousek ryby asi po pěti minutách vyplave na povrch, takže ho otočíme, aby se osmažil i z druhé strany, potom ho vyndáme, necháme okapat a ryba je hotová,“ popisuje kuchař.

Tresku v těstíčku jde udělat i bez fritézy. „Můžeme použít i hrnec a vyšší vrstvu oleje, ale je potřeba si hlídat teplotu, protože na rozdíl od řízků nebo smaženého kapra je zásadní vysoká teplota okolo těch dvou set stupňů," radí ještě kuchař. 

Takže raději olej řepkový nebo fritovací, ty vydrží mnohem více. Co se týká přílohy, už z názvu fish and chips – tedy ryba s hranolky vyplývá, že k tresce v těstíčku patří silné bramborové hranolky, ale pokud chce někdo zkusit alespoň půl talíře podle českých tradic, klidně to může být i bramborový salát.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat