Rychlé kuře s kari omáčkou
Když je potřeba nachystat rychle teplé jídlo, je ideální, když máme v zásobě kuřecí prsa – a z těch existují spousty receptů.
Protože máme chladné roční období, dejme si recept, který dokáže zahřát díky koření – voní i chutná po daleké Indii, ale ingredience máme většinou doma – posuďte sami.
- 4 ks kuřecích prsou
- 100 g kešu ořechů
- 4 stroužky česneku
- 3 cm čerstvého zázvoru strouhaného
- 1 lžička soli
- drcený kmín
- 2 lžičky kari koření
- šťáva z 1 limety
Potřebujeme balení kešu ořechů, česnek, čerstvý zázvor, limetku, kmín, sůl a kari koření.
Kešu ořechy nejprve zalijeme vařící vodou a necháme odstát, aby změkly. Naložíme maso – asi 4 kousky kuřecích prsou nakrájíme na kousky, vložíme do misky, osolíme, prolisujeme dva stroužky česneku a nastrouhaný kousek zázvoru. Promícháme a necháme, ať se chutě prolnou.
Z kešu ořechů, které slijeme, připravíme omáčku v mixéru. Přidáme k nim ještě šťávu z limetky, drcený kmín, sůl, opět dva stroužky česneku a kousek strouhaného zázvoru a dvě lžičky kari koření. Přilijeme asi čtyři deci vody a rozmixujeme.
Na pánvi si rozpálíme olej, vložíme naložené maso z misky a opečeme doměkka. Pak přidáme omáčku a provaříme společně do zhoustnutí. Podáváme s rýží nebo s indickou plackou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.