Pečené brambory s česnekem a kmínovým olejem

Největší audioportál na českém internetu

Pečené brambory, ilustrační foto | Foto: Fotobanka Profimedia

Pečené brambory s česnekem a kmínovým olejem

Brambory se mohou jíst na tolik způsobů! Určitě i vy máte oblíbený ten svůj, možná k němu ale brzy přidáte i dnešní recept, který je plný chutí!

K regionálním potravinám kraje Vysočina patří kmínový olej z Petrávče u Velkého Meziříčí. Získává se z vylisovaných kmínových nažek a jde o velmi aromatický olej. Dochutíme jím jakékoli jídlo, které si bez kmínu nedovedeme představit.

Ingredience
  • brambory
  • sůl
  • máslo (řepkový olej)
  • česnek
  • kmínový olej

Některé chody dokáže kmínový olej a novátorský způsob přípravy povýšit na manu nebeskou – Martina Homolová z olejového mlýna Petráveč například doporučuje, jak chytře ochutit pečené brambory.

"My děláme pečené brambory tak, že je upečeme v troubě nasucho nebo jen s řepkovým olejem. Potom vedle v misce si smíchám řepkový olej nebo máslo, rozdrcený česnek a do toho trošku kmínový olej a z toho se udělá taková olejová nebo máslová směs, ve které se ty brambory obalí a vykoupou. A tím ty brambory nepřijdou o chuť toho česneku a kmínu pečením. Protože vysoké teploty ničí chutě, a tím, že vy je vykoupete v tom česneku a kmínu až na konci, když je vyndáte z trouby, tak ta jejich teplota rozehřeje ten česnek a kmín a vy krásně cítíte jejich chuť, ale nemáte to spálené. Ty opečené brambory jsou potom úplně jiné, než když chudáka toho česneka s tím kmínem mučíte v troubě," směje se paní Martina.

Misku s omáčkou vytvořenou z másla, česneku a kmínového oleje pro jistotu použijeme raději hodně velkou, protože po těchto bramborách se jen zapráší.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.