Vepřová krkovice na houbách a smetaně
Pečené maso na houbách je lahůdka, kterou ocení nejeden milovník houbaření. Čerstvě nasbírané houby jsou sice úžasné, ale když si je nasušíme, dostaneme z nich úplně jinou úroveň houbové chuti.
A navíc maso pečené na houbách, když se jen rozpadá, a je přelité jemnou smetanovou omáčkou, prostě musí potěšit.
- 1 kg vepřové krkovice
- 2 – 3 hrsti sušených hub
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- Sůl, pepř
Takže vezmeme kilo vepřové krkovice a nakrájíme na tenčí plátky. Osolíme je z obou stran, lehce opepříme, poklademe do pekáče, podlijeme vodou a přisypeme trochu kmínu. Maso posypeme sušenými houbami po celé ploše a pekáč vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů.
Po půlhodině plátky masa obrátíme a položíme pro změnu na houby. Po další půlhodině si rozmícháme lžíci mouky v kelímku smetany ke šlehání a tou přelijeme maso v pekáči a důkladně promícháme s výpekem a houbami.
Je-li to potřeba, přidáme vodu, aby omáčky bylo dost. Necháme zapéct poslední půlhodinu. Mezitím si uvaříme dlouhozrnnou rýži a podáváme společně.
Související
-
Kuře s houbami a tymiánem
Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.
-
Bulgur s houbami
Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.
-
Špaldoto s houbami
Špalda je starobylý druh jarní pšenice, z níž se mele mouka a z té se pak peče. Už několikrát jsme mluvili o tom, že špalda má výraznou lehce oříškovou chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.