Vylepšený perník od babičky
Perník je skvělý univerzální moučník – vcelku na plechu je upečený velmi rychle a chutná opravdu skoro každému.
Ve Staré Říši v chaloupce po Josefu Florianovi jsem ochutnala perník doladěný takovou spoustou dobrot, že jsem se musela zeptat na recept. Pochopitelně byl po babičce.
- 500 g žitné (nebo hladké pšeničné) mouky
- 250 g cukru
- 2– 4 lžíce medu
- 40 g másla
- 250 ml mléka
- 1kypřící prášek do perníku
- 1 - 2 vejce
- Pro vylepšení:
- datle
- rozinky
- brusinky
- oříšky
- čokoláda
- sezamové (nebo jakékoli jiné) semínko
O základní postup ale také o doplněné ingredience se s námi podělila malířka Magdalena Křenková, která jej upekla: "Tady je mouka žitná, je to velmi jednoduchý recept. Normálně cukr, med máslo rozpuštěné, ale může tam i být i tuk, vajíčko, prášek do perníku. A já do toho dám dobré ingredience – datla, můžete tam dát rozinky, můžou tam být brusinky, můžete tam nasekat oříšky, cokoli. A čokoládu, ale ne malé kousky, protože ona v tom tak jako zmizí, tak si potom říkám, vždyť jsem tam dala čokoládu, tak kde je? A proto dávám celé čtverečky. Něco se rozpustí, ale něco tam zůstane a já na to potřebuju narazit,! směje se umělkyně.
V jejím perníku jsou také sezamová semínka. „Já do toho dávám sezam a myslím si, že je to dobrý, tak ho tam nasypu. Prostě jsem tady zrovna měla sezam,“ doplňuje recept.
Nejsnazší je nejprve rozpustit cukr, med a máslo ve vlažném mléce. Může být méně cukru, ale o to více medu, až čtyři lžíce.
Do prosáté mouky rozmícháme kypřící prášek do perníku a přidáme připravené mléko a rozšlehané vajíčko.
Nakonec těsto vylepšíme přidanými dobrotami a upečeme ve vymazaném a vysypaném plechu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.