Ryba s kuskusem
Je to už docela dlouho, co jsem si nedala rybu, a to je velká škoda, protože v rybách je mnoho důležitých živin pro naše tělo. Pokud vám vadí vybírání kostí, pořiďte si tresku nebo filety, tam je to bez starostí.
A protože ráda vařím rychlá jídla, objevila jsem a oblíbila si kombinaci tresky s kuskusem, se kterým není prakticky vůbec žádná práce, a výsledkem je vynikající směs ryby, zeleniny a kuskusu.
- 400 g mražené tresky nebo jiné ryby
- 250 g kuskusu
- 1 pórek
- 2 papriky
- 4-5 sušených fíků
- olivový olej
- sůl
- kari koření
- kešu ořechy na posypání
Takže nejprve si připravíme zeleninu – jeden menší nakrájený pórek a dvě papriky alespoň dvou barev, ať je jídlo pestré! Společně je orestujeme na olivovém oleji. Máte-li chuť experimentovat, můžete vhodit i pár sušených fíků nakrájených na kousky, výsledek je chuťově velmi zajímavý.
Osolíme a vydatně posypeme kari kořením. Promícháme a přidáme kousky nebo menší plátky ryby celkem asi 400 gramů. Po chvíli, kdy rybí maso změkne, přisypeme do hrnce ještě 250 gramů kuskusu a zalijeme půl litrem vroucí vody.
Už není nutné vařit, stačí přiklopit a nechat kuskus nasáknout veškerou vodu, trvá to něco přes pět minut. Promícháme a pokrm s asijskou příchutí můžeme podávat posypaný kešu ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.