Pomazánky z lososa
Většina rybích pomazánek se dělá z tuňáka nebo levnějších sardinek, ale já mám pro dnešek trochu jiný tip. Ochutnala jsem totiž naprosto skvělou pomazánku velmi jemné rybí chuti a nemohla jsem uvěřit tomu, jak strašně je snadná a rychle hotová.
Pořídíme si v supermarketu balení deset deka lososa uzeného studeným kouřem, vložíme ho do misky, přidáme jeden krémový sýr typu lučina a najemno nasekaný kopr. Vidličkou důkladně promícháme a mažeme na čerstvou bílou bagetku.
- 100 g uzeného lososa
- 100 g čerstvého sýru
- kopr
To je celé, nepotřebujeme ani sůl, ryba už je slaná – a výsledek je naprosto geniální. Pokud vám ale uzené potraviny moc nevoní, mám ještě jeden tip na pomazánku z jednoho menšího filetu lososa, který si předem upečeme.
- 1 filet lososa s kůží (asi 600 g)
- 200 g zakysané smetany
- 2 kyselé okurky
- 1/2 cibule nebo šalotky
- 1 vrchovatá lžíce nakrájené pažitky
- sůl, pepř
Rybu osolíme, lehce opepříme a položíme do pekáčku kůží dolů. Troubu máme rozehřátou na 160 stupňů a asi po dvaceti minutách je losos upečený. Stáhneme kůži, necháme ho vychladnout a mezitím si připravíme zakysanou smetanu, dvě malé nakládané okurky a kousek cibule nebo šalotky – obojí nakrájené na drobné kostičky. Vše promícháme v míse, případně dosolíme a bohatě zasypeme čerstvou pažitkou.
I tuto pomazánku mažeme na veku nebo bagetu. Pokud vyzkoušíte obě varianty, můžete porovnat, která je lepší.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka