Zabíjačková polévka prdelačka
Za název dnešní dobroty nemůžu, opravdu se tak jmenuje a každý ji podle tohoto názvu pozná. Polévka prdelačka patří k oblíbeným zabijačkovým pochoutkám – ovšem v podstatě pouze u nás.
Jinde ve světě takovou polévku nevaří. Pokud na ni máte chuť, tady je návod. Zkušení kuchaři doporučují nachystat si kroupy už den předem – namočíme je na pár hodin do studené vody, nejlépe přes noc, a pak je uvaříme doměkka. Propláchneme, aby nelepily, a necháme úplně vystydnout.
- vepřový vývar ze zabíjačky
- kořenová zelenina
- cibule
- česnek
- bobkový list
- nové koření
- majoránka
- sůl, pepř
- kroupy
- vepřová krev
A jdeme na vývar. Když se zabíjí prase, obvykle je nachystaný velký hrnec, kam se přidávají jeho části, hlava, laloky a tak dále. Co všechno do něj patří a jak jej ochutit, mi poradil Vít Obrdlík: „Vezmete laloky, vepřové hlavy, uvaříte je ve velkém hrnci, do toho vývaru přidáte kořenovou zeleninu, cibuli, nové koření, pepř a osolíte. Potom vyndáte ovar, maso zpracujete do jitrnmic, do jelit, do tlačenky, něco sníte, abyste nebyli hladoví, a vrátíte se zpátky ke kotli. Přidáte krev, kterou chytíte, když zabíjíte prase, přidáte kroupy, majoránku, ta je určitě důležitá. Trochu česneku a případně pepř a dosolíte podle chuti, a je to.“
Přidám ještě jeden tip – studené kroupy nejprve smícháme se scezenou vepřovou krví a do vývaru je přidáváme postupně za stálého míchání, aby se krev nesrazila. Pak už zbývá jen dochutit kořením a podávat. Zabijačková polévka prdelačka nejlépe chutná s čerstvým chlebem. Tak si nechte chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.